Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,64 Ft
Euró
383,59 Ft
Font
450,36 Ft
Bitcoin
68,360 $

Rusvai Miklós: az új Covid-alvariáns már a világon mindenhol jelen van

A víruskutató elárulta, hogy kell-e ettől tartanunk, illetve milyen tünetekkel jár a fertőzés.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Rusvai Miklós elmondása szerint 2023 januárja és augusztusa között 28 különböző omikron-variánst azonosítottak Magyarországon, tulajdonságuk azonban alig különbözik egymástól, ezért nem érdemes mindet számításba venni. Most azonban az omikron legújabb variánsa válik dominánssá, az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon mindenhol jelen van. Az amerikai kutatók szerint a FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe, és megbetegítse az embert.

A víruskutató hozzátette: mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLIRT esetében 60-70%-os védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90%-os hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél. De Rusvai Miklós arra is kitért, hogy a gyártók már dolgoznak az erre a változatra kifejlesztett vakcinán, amit minden bizonnyal az őszi-téli időszakra tesznek elérhetővé. Ennek oka, hogy május és szeptember között az esetszámok nem érik el a heti 200 ezer megbetegedésnél kezdődő járványos szintet.

A szakértő a rizikócsoportnak inkább augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mivel az esetszámok felfutása a tanévkezdést követően várható. Az új koronavírus-alvariáns szempontjából a 70 év fölötti krónikus betegek, az onkológiai kezelés alatt állók, a szervátültetettek számítanak veszélyeztetetteknek – jegyzi meg az Index. Rusvai szerint hasonló tüneteket tapasztaltak azok is, akiket megbetegített a FLIRT változat: hőemelkedés, orrfolyás, légzési nehézségek, rekedtség, torok-, fejfájás, ízületi fájdalmak, gyengeség, gyomor-bélrendszeri panaszok, ízlelés- vagy szaglásvesztés.

„Egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mely tünetek és milyen intenzíven jelentkeznek” – magyarázta. Állítása szerint a téli időszakban felfutó influenzától már jobban kell tartani, mint a koronavírustól, mivel az előbbi magas lázzal és nagyobb arányban jár szövődményekkel, mint az omikron változatai. Végül még aláhúzta azt is: azért is van jelentősége annak, hogy szezonális kórokozóvá minősítette az országos tiszti főorvos a koronavírust, mert így akár évente be lehet adatni az erre kifejlesztett vakcinát, hasonlóan az influenzához.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy kiderült, mit érnek a vakcinák a Covid JN.1 mutációjával szemben: ennek megállapításához 2023. szeptember 21. és 2024. január 14. között vizsgálatot végeztek, amelybe több mint 9 ezer embert vontak be. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy Rusvai Miklós szerint a madárinfluenza lehet a következő pandémia előidézője. Ugyanakkor tény, hogy az emberről emberre terjedés esetén hamar ki tudnak fejleszteni a H5N1 ellen vakcinát. Franciaországi telepen már oltják a baromfikat olyan oltóanyaggal, amely szükség esetén pár hónap alatt emberre adaptálható verzióban is elérhető lesz.