Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Videó a hatalmas összedőlt amerikai híd felrobbantásáról Baltimore-ból

Az USA hadserege hajtotta végre a robbantást, mert ez volta legegyszerűbb módja annak, hogy eltakarítsák az útból az összedőlt hidat Baltimore-ban.

...svg content...Fotó: EPA/JIM LO SCALZO
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Végül irányított robbantással távolították el az összeomlott híd legnagyobb elemét hétfőn. Egy konténerszállító hajó idézte elő a hídomlást hetekkel ezelőtt, amivel súlyos károkat okozott, mely egyúttal a közlekedést is befolyásolja.

Hosszú időn át készültek a szakemberek az utolsó nagy elem eltávolítására, miután megszületett a döntés a robbantásról. Mindenkinek nagyon óvatosnak kellett lenniük, mert jelentős mennyiségű robbanószert használtak, és a híd egyes elemei instabillá válhattak. Egy mintegy 500 tonna súlyú hídelemről beszélünk, amit csak robbantással tudtak eltakarítani az útból. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A robbantást az USA hadserege végezte, felügyelte, ami sikeres volt. Még március 26-án indult útjára az incidensben részt vett hajó a kikötőből, majd meghibásodott, irányíthatatlanná vált, és a híd tartópillérjének ütközött. Ekkor az 50 méter magas építmény a másodperc tört része alatt összeomlott.

A Dali néhány perccel a becsapódás előtt vészjelzést adott le, mely lehetővé tette, hogy leállítsák a hídra vezető forgalmat, de az ott dolgozó útkarbantartó munkásokat már nem tudták értesíteni az idő szűke miatt. Az MTI azt írja, Baltimore kikötője a hídomlás után teljesen megbénult, majd áprilisban sikerült több átmeneti csatornát nyitni a roncsok között, így a kikötő korlátozott kapacitással működhetett.

A híd újjáépítésére ígéretet tett Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland állam kormányzója. A számítások szerint a Francis Scott Key-híd leghamarabb 2028 őszére állhat újra a Patapsco folyó öböllé szélesedő torkolatának két partját összekötve.

Liner/MTI

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.