Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Észtország eltávolított egy szovjet korabeli II. világháborús emlékművet az orosz határ mellett fekvő Narva városából

Köztéri szoborként kiállított T-34 típusú szovjet harckocsit távolítanak el az észtországi Narva oroszok lakta városrészéből 2022. augusztus 16-án. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint a szovjet emlékmű veszélyt jelent a közrendre. Az észt kormány augusztus 11-i döntése értelmében augusztus 18. után orosz állampolgárok nem léphetnek be az országba. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktusban Ukrajnát támogató Európai Unió a közelmúltban kitiltotta a légteréből az orosz repülőket, így az oroszok csak három országon keresztül léphetnek be Európába: Finnországon, Észtországon és Lettországon át. MTI/AP/Szergej Sztyepanov
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 17. - 17:15

Az észt miniszterelnök azzal indokolta a lépést, hogy Oroszország az emlékműveket használja fel a feszültség szítására.

Kaja Kallas miniszterelnök az APF-nek nyilatkozva osztotta meg, hogy az emlékmű eltávolítása volt Észtország válasza arra, hogy Oroszország szítja a feszültséget a többségében oroszajkú lakosú városban.

Úgy fogalmazott, “gyorsan kellett cselekedni”, hogy biztosítsák a közrendet és a biztonságot az országban, közlése szerint pedig az emlékmű részét képező második világháborús T-34-es harckocsi az Észt Háborús Múzeumba kerül, ám a háborús áldozatok tömegsírját “semleges sírjelzéssel” látják majd el.

Habár az észt miniszterelnök kijelentette, hogy ez a lépés szükséges volt, sokan attól tartottak, hogy az emlékmű eltávolításával megismétlődnek a 2007-es események, amikor eltávolítottak egy szovjet emlékművet Tallinnban, melynek következményeképpen zavargások törtek ki.

Mint ismert, Észtországban és Lettországban igen nagy számban él oroszajkú kisebbség, akik rendszeresen összetűzésbe keverednek a nemzeti kormányokkal, ez a tendencia pedig egyre komolyabb aggodalmat kel mindkét országban, hiszen attól tartanak, hogy Putyin kihasználja a helyzetet és a kormányok ellen fordítja az oroszajkú kisebbséget.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.