Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,54 Ft
Euró
381,88 Ft
Font
445,18 Ft
Bitcoin
43,194 $

ENSZ: Gyermektemetővé vált a gázai övezet

A Gázai övezetben továbbra is rengeteg civil tartózkodik, akik nagyon nehéz körülmények között töltik mindennapjaikat.

Fotó: Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezetre Dél-Izraelből nézve 2023. október 28-án. MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

James Elder, az ENSZ szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón elmondta, a Gázai övezet egy gyermektemetővé vált, a palesztin enklávéban megölt kiskorúak száma ugyanis már a 3400-at is meghaladta.

Elder megismételte felhívását az azonnali tűzszünetre és az összes határátkelő megnyitására, hogy lehetővé váljon a humanitárius segélyek akadálytalan eljuttatása. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

“Ha legalább egy háromnapos humanitárius tűzszünetről születne megállapodás, az azt jelentené, hogy több ezer gyermek legalább erre a 72 órára biztonságban lenne, mondta Elder, aki szerint az övezetben tartózkodóknak számos problémával kell szembenézniük.

Mint mondta, a gyermekek életét nem csak a bombák és a rakéták fenyegetik, ugyanis egyre növekvő veszélyt jelent a kiszáradás miatti csecsemőhalandóság is. Gázában a szükséges vízmennyiségnek jelenleg csak az öt százalékát tudják előállítani, mivel a legtöbb sótalanító üzem a sérülések vagy az üzemanyaghiány miatt nem működik.

Elder szerint mindez nagy probléma, mert ivóvíz hiányában a gyerekek kénytelenek sós vizet inni, ami további egészségügyi problémákat okoz.