Újabb rekord dőlt meg az előválasztáson

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 26. - 12:38

Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint összesen 89 202 ember adott le szavazatot szombaton, ami új egynapos rekord.

A szavazatok megoszlása tekintetében 70 122 fő adta le a voksát szavazóponton, míg 19 080 fő szavazott a számára szimpatikus jelöltre. Az előválasztás kezdete óta ezzel 436 702-re nőtt azok száma, akik részt vettek a voksoláson.

Már pénteken is megdőlt egy rekord, azonban a szombati ezt is 15 ezer szavazattal fejelte meg, ráadásul nagyon sokan az online szavazók közül aznap vagy egy nappal korábban regisztráltak ennek lehetőségére.

Ez azért is fontos, mert az előválasztás informatikai rendszerével több ponton is gondok adódtak, először két napig szünetelni is kellett a kapacitások bővítése miatt. Ezt követően pedig az online regisztrációval adódtak gondok, szintén kapacitásbeli hiányosságok miatt.

Egyelőre nem tudni, hogy kinek állhat a zászló a jelenlegi voksoláson, a Telex a 21 Kutatóközpont elemzésére hivatkozva úgy véli, hogy az alacsony részvétel alapvetően a DK-nak kedvezne, mivel akkor az azt jelzi, hogy csak ez elkötelezett ellenzékiek mennek.

Amennyiben a nem elkötelezett szavazók is megjelennek az urnáknál, akkor romlani fog Dobrev Klára eredménye, mivel a legelutasítottabb jelölt a nem elkötelezett ellenzékiek körében, részben férje, Gyurcsány Ferenc miatt.