Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

Elképesztő tömeg gyűlt össze Izraelben az igazságügyi reform ellen tüntetve

TÉMÁK:
#izrael #Tüntetés
Drónfelvétel izraeli zászlóval gyükelkező résztvevőkről egy forgalmas útkereszteződésben, a kormány igazságügyi reformtervezete elleni újabb tiltakozáson Tel-Avivban 2023. április 29-én. Izraelben az év eleje óta tartanak tömegtüntetéseket szombat esténként a jogrend átalakításának terve ellen. Benjámin Netanjahu miniszterelnök március 27-én az izraeli parlament, a kneszet nyári ülésszakára halasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását, hogy lehetőséget teremtsen a tárgyalásra és a közmegegyezésre. MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az izraeli parlament hétfőn tartja első ülését a szünet után, a reform ellenzői pedig szemmel láthatóan igyekeznek fenntartani a kormányra gyakorolt nyomást.

Az Al Jazeera jelentése szerint több ezer izraeli gyűlt össze Tel-Aviv központjában, hogy egy újabb körben tiltakozzanak a kormány igazságügyi reformja ellen, mindössze pár nappal azelőtt, hogy a törvényhozók visszatérnek a parlament új ülésszakára:

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az gazságügyi reformtervezet ellenzői január óta folyamatosan tüntetnek a kereskedelmi központban és országszerte, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy hónapja az elképesztő mértékű társadalmi nyomásra végül jegelte a vitatott reformprogramot.

Az Al Jazeera tudósítója, Mohammed Jamjoon a tüntetés helyszínéről tudósítva osztotta meg, hogy a tiltakozások lendülete nem hagyott alább, annak ellenére sem, hogy Netanjahu ideiglenesen visszatáncolt az erősen vitatott reformtól:

„Ez már a negyedik hónapja tartó heti tüntetés. Mindenki, akivel beszéltünk Tel-Avivban, azt mondja, hogy továbbra is ki fognak jönni, mert annyira ellenzik ezt az igazságügyi átalakítási tervet.”

Az izraeli társadalmat mélyen megosztja a törvényjavaslat, amely gyengíteni kívánja a Legfelsőbb Bíróságot, és nagyobb befolyást kíván adni a politikusoknak a bírák kiválasztásában. Netanjahu jobboldali kormánya azzal érvelt, hogy a javaslatok „szükségesek az igazságszolgáltatás és a választott tisztségviselők közötti hatalmi egyensúly helyreállításához”, csakhogy a tüntetők rámutattak, ezen változtatások magát a demokráciát sodornák veszélybe.