Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mióta itt jártál:

Félmillió izraeli vonult az utcára a kormány reformja ellen tiltakozva

TÉMÁK:
#izrael #Tüntetés
Fotó: MTI/AP/Oded Balilty
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Döbbenetesen sokan jelentek meg a kormány elleni tüntetésen Izraelben: a szervezők közlése szerint 500 ezer (!) izraeli csatlakozott a tüntetéshez, melynek során a kormány igazságügyi reformja elleni tiltakozott a tömeg.

A CNN jelentése szerint a szervezők arról számoltak be, hogy 500 ezer (!) izraeli vonult az utcára, hogy tiltakozzanak az ország igazságszolgáltatási rendszerének átalakítására irányuló kormányzati tervek ellen. Ha ezt a számot arányaiban nézzük, az ország teljes lakossága alig több mint 9 millió fő, így ha a becslések helyesek, az azt jelenti, hogy a lakosság 5 százaléka részt vett a tüntetésen.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

A tüntetők közel fele, mintegy 240 ezer ember Tel-Avivban gyűlt össze, míg Jeruzsálemben több száz tüntető gyűlt össze Isaac Herzog elnök háza előtt. A demonstrálók izraeli zászlókat vittek magukkal, s olyan rigmusokat skandáltak, mint például az “Izrael nem lesz diktatúra”.

Netanjahu nem akar tudomást venni a tüntetésekről

Noha az elnök szerepe a kormányzati ügyekben inkább ceremoniális, arra sürgette Benjámin Netanjahu kormányát, hogy vesse el az igazságügyi reformról szóló törvényt. A tüntetők, s egyben a miniszterelnök tervének masszív kritikusai úgy vélik, ez a lépés jelentősen meggyengítené az ország bíróságait, valamint aláásná az igazságszolgáltatás azon képességét, hogy ellenőrizze az ország többi hatalmi ágának működését.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, eme jogszabálycsomag felhatalmazná az izraeli parlamentet, hogy egyszerű többséggel felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Emellett a kormányt felruházná a bírák kinevezésének hatáskörével, mely jelenleg egy bírákból, jogi szakértőkből és politikusokból álló bizottság hatáskörébe tartozik.

Megszüntetnék továbbá a minisztériumok jogi tanácsadóinak hatáskörét és függetlenségét, s elvennék a bíróságok jogkörét, hogy érvénytelenítsék a kormány “észszerűtlen” kinevezéseit. Kritikusai azzal vádolják Netanjahut, hogy azért szorgalmazza a jogszabályokat, hogy megússza a jelenleg ellene folyó korrupciós pereket. Netanjahu azonban tagad, mondván, a perek “maguktól összeomlanak”, és hogy a változtatásokra “a nem választott bírák bírói túlkapásai miatt” van szükség.