Elhitették, hogy a Walmart elfogad egy kriptovalutát, majd egekbe szökött az árfolyama

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 13. - 22:31

Hétfőn több sajtóorgánum is bejelentette, hogy a Walmart ezentúl elfogadja a Litecoin nevű kriptovalutát fizetőeszközként, ám mint kiderült, a hír nem volt igaz.

A bejelentés hatására meredeken megnőtt a Litecoin árfolyama, néhány óra leforgása alatt 30 százalékkal emelkedett az értéke. A hírt felkapták a legnagyobb hírügynökségek, köztük a Reuters és a Bloomberg is, ám magát a Walmartot elfelejtették megkérdezni, hogy valóban igaz-e a sztori.

Az üzletlánc később kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben részletesen leírták, hogy a Litecoinnal kapcsolatos állítások hamisak, miközben őket valamiért kihagyták az újságok, és kapásból úgy vették, hogy valóban elfogadják a kriptovalutát fizetőeszközként – írta a The New York Times hírportál.

Minden bizonnyal a walmart-corp.com weboldalnak dőlhettek be, ami felettébb hasonlít a kereskedelmi vállalat honlapjának címére, ám mégis felfedezhető az eltérés, bár erre nehezen jöttek csak rá.

A félreértésből rengetegen profitálhattak, főként azok, akik tudtak előre a tervről, és még a Walmart cáfolatáig eladták Litecoinjaikat, ezáltal 30 százalékkal megnövelhették saját kasszájukat, és mivel nehezen kinyomozhatóak anonimitásuk miatt a kriptovaluták tranzakciói, így valódi pénzzé konvertálhatják a bevételt.

Az amerikai szövetségi nyomozók már megkezdték a vizsgálatokat, azonban egy ideig egészen biztosan nem fogják megtalálni a feltételezhető tetteseket, akik magukat Walmartnak álcázva egy honlapon keresztül hitették el a legnívósabb újságokkal is a történetet.

Az újságíróknak is intő jel lehet az eset, hiszen hiába megannyi biztonsági rendszer és ellenőrzés, sokszor könnyedén átverhetőek, ami kérdésessé teszi a szakma hitelességét.