Az Egyesült Királyságban 30 ezer tavalyi rablási ügy maradt megoldatlanul

Fotó: Unsplash/Nikita Pavlov A kép illusztráció.
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Liberális Demokraták liberális politikai párt közlése szerint kutatásuk azt mutatja, hogy tavaly napi szinten 80 rablás történt az Egyesült Királyságban, s összesen 30 ezer ügy még mindig megoldatlan.

A Sky News jelentése szerint a Liberális Demokraták párt elvégzett egy kutatást, s megállapították, hogy a bűnözők tavaly számos ügyet „úsztak meg”, miközben a belügyminiszter „végtelen botrányokba keveredett”. A párt állítása szerint tavaly naponta mintegy 80 rablás nyomozását zárták le anélkül, hogy gyanúsítottat azonosítottak volna az ügyben.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A párt elmondása szerint a megbízásukból készült kutatásból kiderült, hogy 2022-ben az Egyesült Királyságban mintegy 30 ezer rablás maradt megoldatlanul. A Liberális Demokraták ezzel együtt azzal vádolták Suella Braverman belügyminisztert, hogy „végtelen botrányokba keveredik”, miközben a bűnözők „megússzák” a felelősségre vonást.

Valójában a belügyminiszter maga is azzal szembesült, hogy „megúszta”, miután megerősítették, hogy nem szükséges független vizsgálat lefolytatása a miniszteri kódex állítólagos megszegése kapcsán, amikor büntetést kapott gyorshajtásért. Rishi Sunak miniszterelnök nem sokkal később megvédte a döntést, miszerint nem indít hivatalos vizsgálatot belügyminisztere ellen, mondván, sok „időt töltött azzal”, hogy megvizsgálja a történteket.

Visszatérve a Liberális Demokraták által közzétett kutatási eredményekre: a képviselők közlése szerint minden második rablásról szóló bejelentés, pontosabban a rablási ügyek 54 százaléka megoldatlan maradt; 12 esetből pedig kevesebb mint egy ügyben (8 százalék) emeltek vádat gyanúsított ellen.

A kutatásban számos olyan esetről is említést tettek, amikor személyes vagyontárgyakat raboltak el, s melyekben az áldozatot erőszakkal, vagy fenyegetéssel károsították meg. Az adatok alapján a legrosszabbul a West Midlands-i rendőrség teljesített, ahol a tavaly bejelentett rablások mindössze 4 százalékában emeltek vádat a gyanúsított ellen.