Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,435 $

1,1 billió dollárral tartoznak Kínának a fejlődő országok

A kínai hitelezők által nyújtott igen jelentős összegeket pedig törleszteni is kellene a közeljövőben, ám számos hitelfelvevő ország financiális nehézségekkel küzd.

Fotó: Unsplash/Eric Prouzet
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNN által szemlézett, hétfőn közzétett friss adatelemzésből derült ki, hogy a fejlődő országok legkevesebb 1,1 billió dollárral tartoznak a kínai hitelezőknek: a Kína által két évtized alatt kiadott több ezer hitel több mint fele pedig most esedékes, miközben számos hitelfelvevő pénzügyi nehézségekkel küzd.

A virginiai William & Mary egyetemi kutatólaboratórium, az AidData által végzett elemzés szerint a kínai hitelezők által nyújtott lejárt hitelek törlesztése ugrásszerűen megnövekedett, s az is kiderült, hogy Kína fejlődő világban lévő hitelportfóliójának közel 80 százaléka jelenleg pénzügyi nehézségekkel küzdő országokat támogat. Soron kívül Végre elvonul az eső, vasárnap már több helyen is előbukkan a nap

Peking már jó ideje a szegényebb országok infrastruktúrájának finanszírozására fordítja pénzeszközeit, ami nem meglepő, hiszen Hszi Csin-ping kínai elnök egyik eltökélt célja, hogy tovább terjeszkedjen a világban az általa Egy övezet, egy útnak nevezett kezdeményezéssel.

A finanszírozással többek között olyan fejlesztéseket támogattak, mint az utak, repülőterek, vasutak, erőművek építése Latin-Amerikától egészen Délkelet-Ázsiáig, ezzel segítve a kölcsönt felvevő országok gazdasági növekedését.

Feltehetően az is cél volt, hogy ezáltal számos kormányt közelebb hozzanak Pekinghez, ami meg si valósult, s a széles körű hitelezés Kínát a világ legnagyobb hitelezőjévé tette, noha egyre többen vádolják felelőtlen hitelezéssel Kínát.