Egy légzésteszttel 60 másodperc alatt mutatható ki a koronavírus

not image

A T-800-as

2020.október.20 - 16:49

A szingapúri kutatók egy olyan légzésvizsgálatot dolgoztak ki, ami 1 percen belül képes kimutatni a COVID-19 fertőzést, melyben világszerte már több mint 1 millióan haltak meg.

A szingapúri kutatók egy olyan légzésvizsgálatot dolgoztak ki, ami 1 percen belül képes kimutatni a COVID-19 fertőzést, melyben világszerte már több mint 1 millióan haltak meg.

A tudósok és a kutatók a járvány kitörése óta dolgoznak azon, hogy minél több információt gyűjtsenek az új koronavírusról, valamint azt a lehető leggyorsabban és legkönnyebb módon állapítsák meg a betegeknél.

Ezekkel a módszerekkel rengeteg embert lehet megmenteni, és a CNA most arról számolt be, hogy egy szingapúri kutatócsoport 1 percen belül képes megállapítani, hogy az adott személy fertőzött lehet, vagy sem.

Mindez egy légzésteszten alapul, amit a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) dolgozott ki. A párolgó szerves vegyületeket az ember légzésében kimutató teszt több mint 90%-os pontosságot ért el egy klinikai vizsgálat során, amiben 180 beteg vett részt.

A COVID-19 tesztelés során az adott személynek nincs más dolga, minthogy ráfújjon egy felületre, ami nagy eséllyel mutathatja meg, hogy az illető fertőzött vagy sem. Ezt követően a kilélegzett levegőt összegyűjtik és méréseket hajtanak végre.

A gép szoftvere elemzi a kapott adatokat, és kevesebb mint 1 perc alatt elérhetővé teszi az eredményt. Ez pedig gyors és kényelmes megoldást kínál a COVID-19 fertőzés azonosítására, így arra sem lehet szükség, hogy kellemetlen pillanatokat éljük át az orrüregből szedett minták miatt.

A rendszer a VOC-profilt elemzi a tesztelés ideje alatt, mely olyasvalami, amit folyamatosan előállítanak az emberi sejtek a különböző biokémiai reakciók során. Az egymástól eltérő betegségek specifikus változásokkal bírnak a vegyületekben, amik kimutatható változásokat eredményeznek az ember légzési profiljában. A VOC pedig egy tökéletes mérési eszközt jelent a COVID-19 kimutatására.

8 családtagját és a vállalkozását is elvesztette a koronavírus miatt

Maga a teszt még speciális személyzetet sem igényel, és ezzel együtt laboratóriumi feldolgozás sem szükséges hozzá. A klinikai vizsgálatok már folyamatban vannak. A tesztet a repülőtereken lehetne bevezetni az idegenforgalmi szektor fellendítése érdekében, de az olyan forgalmas helyeken is nagy hasznát vehetjük, mint például a kollégiumok.