Amerika kész fizetni a dróntámadásban megölt ártatlan afgánok családjainak

Fotó: Unsplash
not image

Hujber Dávid

2021. október 16. - 06:25

Washington ígéretet tett, hogy segít azoknak a családoknak, akik a félresikerült művelet után az Egyesült Államokba akartak költözni.

A Pentagon egyelőre nem részletezte, hogy pontosan milyen kifizetéseket tervez annak a 10 civilnek a családjának, akik még augusztusban egy rosszul sikerült dróntámadásban életüket vesztették – írta az Al Jazeera.

Közvetlen a kivonulás előtt hajtották végre a támadást az amerikai erők, miután azt feltételezték, hogy terrorcselekmény van folyamatban. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy a kötelezettségvállalásuk kiterjed arra is, hogy a külügyminisztériummal együttműködve az Egyesült Államokba helyezzenek át olyan családtagokat, akik korábban érdekeltek voltak ebben.

Amerika elismerte, a meggyilkolt személyek ártatlanok voltak, akiket semmilyen vád nem terhel, és nem álltak kapcsolatban az Iszlám Állammal, illetve nem jelentettek fenyegetést az amerikai erőkre.

Nem kevesebb mint 10 civil vesztette életét abban a támadásban, köztük 7 gyermekkel. A Pentagon közleménye szerint az augusztus végén végrehajtott támadás célpontja egy öngyilkos merénylő volt, ami fenyegetést jelentett az afgán repülőtéren tartózkodó csapataikra, miközben a kivonulást segítették.

Kiborult a brit királyi család, elegük van abból, hogy a világ vezetői csak beszélnek, de nem cselekednek

Nagyon hamar ellépték az internetet azok a hírek, hogy civil áldozatai is vannak a támadásnak, köztük gyerekekkel. A támadás három nappal azután történt, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, aki 13 amerikai katonát is magával vitt a halálba a több tucat afgán civil mellett.

Az egyik hozzátartozó szeptember 18-án azt mondta, az USA továbbra sem lépett kapcsolatba a családdal, és azt akarják, hogy szemtől szemben kérjenek tőlük bocsánatot, nem a médián keresztül.