Az USA beismerte, tíz ártatlan afgán civilt gyilkolt meg az amerikai drón, köztük hét gyereket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 17. - 22:10

Frank McKenzie tábornok beismerte, hogy egy hónappal ezelőtt valóban egy amerikai drón végzett afgán civilekkel ahelyett, hogy terroristákat likvidált volna.

McKenzie pénteken megerősítette, szinte biztosan kizárható, hogy azok az emberek, akik belehaltak a dróntámadásba, kapcsolatban lettek volna az ISIS-K nevű iszlamista terrorszervezettel.

A tábornok hozzátette, az elmúlt négy hétben intenzív vizsgálatokat és nyomozásokat hajtottak végre, melyek eredményeképp rájöttek, hogy az áldozatok közül mindannyian afgán állampolgárságú civilek voltak – olvasható az al-Dzsazíra tudósításában.

McKenzie hozzátette, hét gyermek is belehalt a gyilkos dróntámadásba, egyúttal közölte, mélységesen együttérez az áldozatok hozzátartozóival, és elnézését szeretné kérni az incidens miatt:

“Hibát követtünk el, amiért részvétemet szeretném kifejezni a családoknak. Mint harci parancsnok, vállalom a felelősséget a támadásért és a tragikus végkimenetellel zárult következményekért.”

A dróncsapás augusztus 29-én történt, néhány nappal azt követően, hogy az ISIS-K terrorszervezethez közel álló iszlamisták öngyilkos merényletet hajtottak végre Kabulban, melyben legalább 175-en életüket vesztették, köztük 13 amerikai katona.

Az elhunytak hozzátartozói elmondták, a legfiatalabb áldozat kettő éves, míg a legidősebb 40 volt, így kijelenthető, hogy az amerikai hadsereg óriásit hibázott, amikor megsorozta az ártatlan járókelőket.

“Semmit sem tettek, csak kint voltak az utcán, védtelen gyerekekről van szó” – nyilatkozta megtörten Ajmál Ahmádi, akinek az unokaöccsei és unokahúgai is belehaltak a balul elsült attakba.