Drágulást idézhet elő a műanyag szívószálak eltűnése

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 26. - 01:37

Az európai normákhoz igazodva eltűntek a műanyag szívószálak és evőeszközök az éttermekből és kávézókból, melynek következtében nem várt áremelkedés tapasztalható a mindennapokban.

2021. július 1-jén lépett hatályba az EU-ban az egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló rendelet, a jogszabályi változás azonban számos átalakulást eredményezett a műanyagiparban, amely 2015 óta nem tapasztalt áremelkedést okozott – olvasható a Napi.hu riportjában.

A környezettudatosabb flakonok, fóliák és palackok, de a joghurtos dobozok jelentős része már polietilénből vagy polipropilénből készül, melyek árfolyamára az olajár, az euró/forint, valamint az emelkedő fuvardíjak is kedvezőtlenül hatnak

Ezen felül a távol-keleti országokból lassabban jutnak be az európai kontinensre a termékek, miközben a tengeri szállítási költségek a tavalyi duplájára emelkedtek – magyarázta Bujdosó Tünde, az Euler Hermes szakértője.

Bujdosó hozzátette, általános piaci vélekedés az élelmiszeripari termékek gyártói körében, hogy a prémium termékeknél a haszon jelentős részét elviszi a csomagolóanyag miatti költségnövekedés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alacsony haszonnal értékesített termékek esetében a gyártás veszteségesbe fordulhat.

A műanyaghulladékok újrahasznosítása terén Magyarország sajnos a sereghajtók között van az Európai Unió tagországai között; míg nálunk az arány 25-26 százalék, addig az uniós átlag 44 százalék, több országban pedig meghaladja az 50 százalékot – magyarázta a szakember.