DNS vizsgálatokkal fejtették meg a holt-tengeri tekercsek titkát

not image

Kulcsár Péter

2020. június 3. - 10:26

A 900 kéziratból álló gyűjteményt 1947 és 1956 között fedezték fel beduin kecskepásztorok a Kumráni-hegység barlangjaiban a mai Izraelben.

A 900 kéziratból álló gyűjteményt 1947 és 1956 között fedezték fel beduin kecskepásztorok a Kumráni-hegység barlangjaiban a mai Izraelben.

A kedden publikált tanulmány alapján a genetikai vizsgálatok eredményei után rájöttek, hogy nem mindegyik tekercs származik abból a sivatagi környezetből, ahol eredetileg megtalálták őket.

A pergamenből és papiruszból készült lapok héber, görög és arámi nyelveken íródtak. Tartalom szempontjából bibliai történetek szerepelnek rajtuk, többek között a tízparancsolat egyik legrégebbi változata is, amit valaha felfedeztek.

A tekercsekkel kapcsolatos kutatások már hosszú évtizedek óta folynak, végre azonban úgy tűnik, sikerült rálelni a rejtély kulcsára.

“A pergamendarabok analízise során rájöttünk, hogy egyes szövegek tehén- vagy birkabőrre voltak írva a korábban gondolt kecskebőrrel szemben. Ez azt bizonyítja, hogy a kéziratok nem sivatagból származnak.”

mondta Pnina Sor, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) projektvezetője.
Részlet az egyik kézirat darabkájából (Fotó: Reuters)

Az IAA és a Tel-Aviv Egyetem közös kutatásában azonban pontosan nem tudták meghatározni, honnan eredeztethetőek a tekercsek. A kéziratok keltezése Kr. e. 3. századtól Kr. u. 1. századig tehető.

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a tekercseket Esszenész írhatta, aki egy zsidó szektától félve keresett menedéket a Júdeai-sivatag barlangjaiban. Mások azt feltételezik, hogy az iratokat azok a zsidók rejthették el, akik éppen a rómaiak elől menekültek.

Sor hozzátette,

“Az előzetes eredmények következményekkel lehetnek a zsidó történelem kutatására nézve is.”

Az ehhez hasonló régészeti kutatások érzékeny témának számítanak a Közel-Keleten, mivel az ásatások általában az izraeli-palesztin konfliktus határán zajlanak és sokszor a politikai pártok és szervezetek eszközévé válhatnak.

A tanulmányban részt vevő Beatriz Riestra megerősítette, hogy a kalligráfiai stílusjegyek és a pergamenben található bőr alapján egyértelműen kijelenthető, hogy máshonnan származhatnak a tekercsek.

Az elmúlt 60 évben több mint 25 ezer szövetdarabot találtak, amelyeket puzzle-szerűen kellett összeilleszteniük az archeológusoknak.

“Rengeteg tekercsdarab van, melyeket még mindig nem tudtunk összepárosítani. Ha esetleg rosszul rakjuk őket össze, azzal drámaian megváltoztathatjuk a kézirat értelmét”, mondta Oded Rechavi, a Tel-Aviv Egyetem kutatója.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/tobben-is-egeret-veltek-felfedezni-a-spacex-urhajo-fedelzeten-video/