Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Újabb demokrata hírügynökségre csapott le a hongkongi rendőrség

Fotó: Vincent Chan / Unsplash

Czinder Tímea

2021. december 30. - 02:48

Idén már a második független hírportál szűnik meg, a helyi újságírók szövetsége aggódik a szólásszabadság miatt.

Az Apple Daily után egy második demokráciapárti sajtóorgánum, a Stand News is bezár Hongkongban, miután szerdán a nemzetbiztonsági rendőrség razziát tartott az irodában, és őrizetbe vett hét, a kiadványhoz kapcsolódó személyt. Ez újabb csapást mért a szólásszabadságra – számolt be CNN.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A független hírportál Facebook oldalán jelentette be, hogy beszüntette tevékenységét, és azonnali hatállyal elbocsátotta alkalmazottjait. A közlemény szerint a Stand News azonnal leállítja felületeinek frissítését, amelyeket napokon belül eltávolítanak.

A szerdai sajtótájékoztatón a hongkongi rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy a letartóztatások több lázító hangvételű cikkhez kapcsolódnak, amelyeket az ügynökség 2020 júliusa és 2021 novembere között tett közzé. A razzia során a cég mintegy 61 millió hongkongi dollár értékű vagyonát is zárolták.

A rajtaütésben 200 rendőr vett részt, és újságírói anyagokat foglaltak le, valamint őrizetbe vettek több jelenlegi és korábbi vezető beosztású munkatársat, köztük Denise Ho popsztárt is. A kormányzati közlemény szerint a Stand News bezárását „lázító kiadványok közzétételére irányuló összeesküvés” indokolta.

Bár Hongkong egykor a régió kiemelkedő nemzetközi médiaközpontja volt, a 2020-as pekingi nemzetbiztonsági törvény életbe lépését követően a médiavilág elsorvadt, és év elején a szókimondó Apple Daily bezárásához vezetett. A helyi újságírók szövetsége mély aggodalmát fejezte ki, amiért egy éven belül a rendőrség egy újabb hírügynökség ellen is fellépett.

A rendelet hatályba lépése a város demokráciapárti táborát gyakorlatilag kiirtotta, a prominens személyek börtönben vagy tengerentúli száműzetésben vannak. A hongkongi kormány tagadja a kritikát, amely szerint a törvény elfojtotta a szabadságjogokat, és azt állatja, a 2019-es tiltakozó mozgalom után helyreállította a rendet a városban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.