Dollár
393,71 Ft
Euró
413,36 Ft
Font
480,86 Ft
Bitcoin
17,003 $

Már fontolgatják Csehországban, hogy felmentsék Zemant az egészségügyi állapota miatt

Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Nagy Noel

2021. október 20. - 07:15

A törvényhozás felsőházának elnöke megerősítette hétfőn, hogy Milos Zeman cseh elnök túlságosan beteg ahhoz, hogy el tudja látni a feladatait.

Milos Vystrcil kijelentette, hogy ebből kifolyólag a parlamentnek el kell kezdenie tárgyalni arról, hogy mikor és hogyan léptessék életbe azokat az alkotmányos mechanizmusokat, amelyek értelmében meg lehet fosztani Zemant a hatalmától.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

A felsőház elnöke ezt arra hivatkozva közölte, hogy állítása szerint beszélt a Zemant ápoló kórházzal, amely közölte, hogy nem valószínű, hogy a 77 éves betegeskedő elnök vissza tud térni a munkába a következő hetekben – írja a France24.

Márpedig Zemannak számos kötelezettsége lenne jelenleg, köztük az új kormány kinevezése a választásokat követően. Andrej Babis eddig miniszterelnök ugyanis vereséget szenvedett egy konzervatív ellenzéki koalíciótól, amely az alsóházban szereztek meg a többséget.

Zeman egy nappal a választásokat követően került kórházba, viszont azóta nagyon kevés információt hoztak nyilvánosságra az elnök állapotáról. Vystrcil is közvetlenül a kórházból szerzett információkat, az elnöki hivatal ugyanis nem közölt semmit.

„A Központi Katonai Kórház véleménye szerint Milos Zeman elnök egészségügyi okok nem lesz képes teljesíteni a munkából fakadó kötelezettségeit. A kórház véleménye szerint, Zeman betegségének jellegéből kiindulva nagyon bizonytalan a jövőbeli állapota és nem valószínű, hogy heteken belül visszatérhet a munkába”

Csehországban az elnököt közvetlenül választják, viszont a kormány kezében van elsősorban a végrehajtói hatalom. Az elnököknek ugyanakkor létfontosságú szerepe van a hatalomváltások során, de a fegyveres erőknek is ő a parancsnoka, valamint a Központi Bank élére is ő nevezhet ki.

A cseh alkotmány értelmében azonban ha a parlament mindkét háza ebben megegyezik, akár ideiglenesen is, de felmenthetik az elnököt a hivatalából, a jogköreit pedig a miniszterelnök és az alsóház elnöke között osztják meg.

Az eddigi alsóház ciklusa most csütörtökön fog lejárni, viszont bármilyen jellegű szavazásra már csak az új ház első ülésén, november 8-án fog sor kerülni. A miniszterelnök kinevezése, mint elnöki jogkör pedig pont az alsóház elnökére hárul, amelyet már az eddigi ellenzék fog irányítani.  

Zeman felmentése esetében pedig a jelenlegi cseh ellenzéknek is sokkal egyszerűbb lesz a kormányalakítás, ugyanis kijelentette az elnök korábban, hogy még ha ellenzéki győzelem is lesz, Andrej Babist fogja megkérni a kormányalakításra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.