Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Civil-rendőr összefogással mentettek életet a Margit hídon

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
not image

Borbély Fanni

2022. október 21. - 23:33

Egy fiatal nő a Margit hídról leugorva akart öngyilkosságot elkövetni, ám a civilek és a rendőrök gyors reakciójának köszönhetően megmentették az ifjú nő életét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos Facebook-oldalán számolt be az október 17-i életmentés részleteiről: fiatal életet mentettek meg rendőrök és civil állampolgárok a Margit hídon október 17-én este. Az öngyilkosságot megakadályozó bátor különítmény tagjai a sötét víz fölött több emeletnyi magasságban percekig küzdött a magával végezni akaró fiatal nővel.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Vitathatatlan annak a járókelőnek az érdeme, aki fél tíz táján elsőként figyelt fel a 19 éves lányra, aki a korláton átmászva ácsorgott a Duna víztükre fölött. Kezét megragadva fogta, és próbálta lebeszélni szándékáról, iszonyatosan hosszú percekig, míg újabb járókelők érkeztek.

Egészen elképesztő annak a másik fiatal férfinak a bátorsága, aki a korláton átmászva, a nagyjából negyven centis szűk párkányon állt meg minden biztosítás nélkül, így igyekezett visszatartani a magát mélybe vetni akaró lányt. A fiatal nő tehát nem volt magára hagyva élete minden bizonnyal legnehezebb pillanataiban, ám a hídon patthelyzet alakult ki.

“A szigeti bejáróval nagyjából szemközti, déli, tehát az Országház felé eső hídrészhez szaladtunk. Megragadtuk részben a nőt, részben az őt tartó férfit, közben valahogyan egymást is igyekeztünk stabilizálni, nehogy átbukjunk a korláton. Igyekeztem vele kommunikálni, ő azonban kérdéseimre, kérésemre, felszólításomra szóban nem reagált, láthatóan – hallhatóan sokkos állapotban volt. Cselekedete azonban egyértelműsítette szándékát, mivel határozottan ellenállt annak, hogy beemeljük, a híd egy kiálló részébe kapaszkodott”

– mondta el az elsőnek kiérkező XIII. kerületi rendőri egység járőre, Perger Tibor Máté r. őrmester, aki Nagy Regina Klaudia r. őrmesterrel azonnal bekapcsolódott a mentésbe.

Másodikként a józsefvárosi egyenruhások futottak be, Stefkó Krisztián és Lakatos Bence r. őrmesterek, akik szintén belekapaszkodtak az ekkor már hangosan zokogó nőbe, akit továbbra sem sikerült jobb belátásra bírni. Stefkó őrmester felhasalt a korlátra, hogy felülről tudja emelni az öngyilkosjelöltet, akinek kapaszkodó kezeit a civil segítőkkel együtt folyamatosan igyekeztek lebontani a kiszögellésről.

„Engedjetek el, mert együtt halunk meg!” – nyomatékosította eltökélt szándékát a lány, a zsaruk azonban nem engedelmeskedtek a hátborzongató felszólításnak.

További egységek futottak be: az V. kerületből Barta Krisztián r. főtörzsőrmester, Pintér-Szabó Zsuzsanna r. törzsőrmester, míg a XIII. kerület erősítését Krizsán János Dávid r. törzsőrmester és Kerékgyártó Zoltán r. őrmester képezte, időközben a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajója is a híd alá ért.

“Felkészültünk arra, hogy a víz felől avatkozzunk be, ha mégis sikerül levetnie magát a nőnek” – mondta el Kapusi Zoltán László r. főtörzszászlós, aki Bozsik Zoltán Benjámin r. őrmesterrel a szolgálati kisgéphajóval manőverezett a híd pillérénél.

“Amire előzetesen lehetett, arra felkészültünk: felkapcsoltuk a hajó kék fényhídját, hogy a Dunán közlekedő járművek kikerüljék a becsapódás valószínűsített környezetét. Takarót, izolációs fóliát vettünk elő, hogy kiemelése után azonnal be tudjuk bugyolálni a vízbe zuhanó nőt. A Duna hőmérséklete 14 Celsius volt, ezzel hirtelen érintkezve a 37 fokos emberi szervezetben azonnali, végzetes sokk léphet fel, ugyanakkor ez a hőmérséklet percek alatt kihűléshez is vezethet.”

A híd magasságából, uszkve húsz méterről vizet érni végzetes lehet: a becsapódáskori testhelyzettől függ a trauma mértéke, de kijelenthető, hogy konkrét életveszélyt hord magában. Még közvetlenebb veszélyt jelentett az, hogy a Duna jelenlegi vízállásánál a korlát alatt a víz szintje alig fél méternyi volt; a meder éles szikláira, köveire történő lezuhanást aligha lehet túlélni.

Odafent időközben sikerült feloldani a statikus helyzetet: egy tiszthelyettes szintén átmászott a korláton, azzal a szándékkal, hogy ő is közvetlen közelből segédkezzen, mire azonban a nő mellé ért volna, őt a több kerületből összeadott, egyesített rendőri erő átemelte a párkányról a járdára.

A lányt a nála alig valamivel idősebb Nagy őrmesternő igyekezett nyugtatni a mentők kiérkezéséig, majd a mentőbe is beült vele, neki annyit mondott: egyszerűen elege lett az egész életéből, véget akart annak vetni. A mentők a Honvéd Kórházba vitték ellátásra, karjain friss, magának okozott sérüléseket találtak.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.