Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

Annyira rosszak voltak az állapotok a pszichiátriákon, hogy az már kínzás tilalmába ütközött

Fotó: Council of Europe
not image

Nagy Noel

2021. november 10. - 09:17

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottság csak kivételes ügyekben szokott döntést hozni, a bolgár pszichiátriák ügyében viszont lépniük kellett.

Borzalmas képet festett fel a Bulgáriában található pszichiátriákról az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága – számolt be róla az Ouest France. A bizottság többek között a borzalmas higiénia és az ápolók szörnyű bánásmódja miatt kezdett vizsgálatba.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

Egészen szörnyű beszámolók érkeztek a betegek lakhatásáról: mocskos szobákban, penészes ágyakon kellett aludniuk, amelyekből vizeletszag áradt. A szobák falai kívülről és belülről is gyakorlatilag rohadtak, nem nagyon újították fel őket.

A személyzet ráadásul borzalmasan bánt a betegekkel, időnként övvel az ágyhoz kötötte őket, ahol napokig ott feküdtek és mindössze pelenkát biztosítottak a számukra. Nem egyszer fordult elő az sem, hogy felpofozták, megütötték vagy bottal verték a betegeket.

Az Európa Tanács megállapítása szerint a bolgár pszichiátriák „több évtizeddel” vannak lemaradva az európai normáktól- Ez azonban nem ez az első alkalom, hogy leminősíti az ET a bolgár pszichiátriákat: már legalább 14 különböző jelentésben hívták fel a figyelmet hiányosságokra, egyre nagyobbakra.

Bulgária még 2020-ban arra tett ígéretet, hogy 2027-ig 28 pszichiátriát fognak bezáratni, azonban nem nagyon tűnik úgy, hogy vannak alternatíváik. 2016-ban már bezárattak egy nagyobb gyermekpszichiátriát, azonban ez borzalmas káoszt eredményezett a családok számára.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.