Clouds
21 Budapest
Dollár
357,53 Ft
Euró
388,55 Ft
Font
442,61 Ft
Bitcoin
22,910 $

Brit történelemtagadás: orvosi kiállítást zárnak be, mert rasszista és szexista

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A Medicine Man kiállítás 15 év után szűnik meg Londonban, miután „aggályok” merültek fel egyes tárgyakkal kapcsolatban. 

Egy londoni múzeum úgy határozott, hogy bezárja a Medicine Man című orvosi kiállítását, hiszen 15 év után „rasszista, szexista és fogyatékosellenes elméletek és nyelvezet” miatt aggályok merültek fel vele kapcsolatban. 

Soron kívül Még mindig a panelt a leggyorsabb eladni az ingatlanok közül

A Mandiner kiemeli, hogy a múzeum a bezárást „jelentős fordulópontként” értékelte.

Henry Wellcome, az alapító, aki 1936-ban vesztette életét, több mint egymillió tárgyat gyűjtött össze, hogy betekintést nyújtson a globális egészségügybe és orvostudományba.

A britek a múltat nem tudják megváltoztatni, de a jövőt igen 

Egy 1916-os festmény, az „Egy orvosi misszionárius egy beteg afrikait ápol” váltott ki felháborodást, ugyanis a kép egy fehér misszionárius előtt térdelő afrikai személyt ábrázol, aki azonban éppen segíteni próbál neki. 

A múzeum a Twitteren reagált, kiemelve, hogy „a kiállítás azonban még mindig az orvostörténet egy olyan változatát állandósítja, amely rasszista, szexista és abszisztikus elméleteken és nyelvezeten alapul”. 

„Nem tudjuk megváltoztatni a múltunkat. De dolgozhatunk egy olyan jövőért, amelyben hangot adunk azoknak a narratíváinak és megélt tapasztalatainak, akiket elhallgattak, kitöröltek és figyelmen kívül hagytak” – idézi a lap. 

„A Medicine Man néhány darabjával ezt próbáltuk elérni művészi beavatkozások segítségével. A kiállítás azonban még mindig az orvostörténet egy olyan változatát állandósítja, amely rasszista, szexista és abszisztikus elméleteken és nyelvezeten alapul” – tették hozzá. 

A honlapjuk szerint a hamarosan egy új kiállítással készülnek, amely olyan embereket és egészségtörténeteket fog megjeleníteni, amelyek korábban kiszorultak a múzeumokból, vagy teljesen kitörölték őket.