Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Bombaszagoló sáskát hoztak létre amerikai kutatók

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 15. - 12:04

Az egészen kifejlett rovarokat eddig csak kártékonynak gondoltuk, azonban most egy teljesen új technológiai megközelítéssel hasznunkra is válhatnak.

Az egészen kifejlett rovarokat eddig csak kártékonynak gondoltuk, azonban most egy teljesen új technológiai megközelítéssel hasznunkra is válhatnak.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A St. Louisban található Washington Egyetem tudósai korábbi tanulmányukban már bebizonyították, hogy kontrollálni tudják a sáskák tudatát, ezáltal detektálni lehet idegrendszerük minden egyes változását.

A legújabb, augusztus 6-án a Biosensors and Bioelectronics: X tudományos lapban megjelent kutatásban a McKelvey Mérnökiskola professzorai rájöttek, hogy ezzel a módszerrel a sáskákat be lehet tanítani arra, hogy a szaglórendszerükkel megérezzék és megkülönböztessék egymástól az eltérő tulajdonságú robbanóanyagokat mindössze pár milliszekundum alatt.

A mérnököknek sikerült optimalizálniuk a biorobotikus érzékelőrendszert is, amellyel kizárólag a sáskák szaglására összpontosítva a szervezetükben lévő neuronok által küldött információkat azonosíthatják és teljesen a célnak megfelelően módosíthatják.

Barani Raman, a tanulmány egyik szerzője elmondta, korábban nem tudtak a rovarok ezen különleges adottságáról, viszont mostantól elérhetik, hogy logikai operátorok segítségével beprogramozzák őket aszerint, milyen feladatokat kívánnak velük véghezvinni.

A sáskák az ammoniúm-nitráton kívül a PETN-t, a DNT-t és a TNT-t is képesek voltak kiszagolni, egyúttal kiderítették, hogy az idegsejtjeik a DNT és a TNT esetében másként reagáltak a körülöttük keletkező kémiai gőzre.

Következő lépésben azt kell elérniük, hogy ne csupán meghatározni tudják a különféle bombák szagát, hanem akár nyomon is tudják őket követni, akár hasonló módon, mint azt a speciálisan erre kiképzett kutyák teszik.

Ahhoz, hogy megeddzék ezeket a robusztus rovarokat, egy apró dobozba helyezték őket, amelybe robbanószerből származó gőzöket injektáltak. Ahogyan a sáska megszaglászta a robbanógázok bizonyos konventrációját, a kutatók az agyi aktivitásokat figyelték, amelyek alapján tisztán kivehetővé váltak az eltérések.

Ezután elektródákat szereltek az állatra, amivel a sáska neurális aktivitását tudták feljegyezni a mozgás megakadályozása nélkül, így pontosan feltérképezhették az állat minden egyes reakcióját. Habár eléggé futurisztikusnak hangozhat a dolog, de ha sikeresnek bizonyulnak a további kísérletezések, könnyen lehet, hogy betanítható sáskákat alkalmazhatnak majd akár a rendőrségnél is a jövőben.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/foldalatti-ufobazisok-talalhatoak-del-karolinaban/

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.