Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Átfogó sztrájk kezdődött Franciaországban

MTI/EPA/YOAN VALAT

Bense Róbert

2022. október 19. - 06:40

A vasutasok, energiaipari dolgozók, tanárok is sztrájkba léptek, az olajfinomítóknál is folytatódik a munkabeszüntetés.

Egyre inkább megbénítja Franciaországot az országos sztrájk, mindamellett, hogy továbbra is nehézkes üzemanyaghoz jutni, mostanra a vonatközlekedés is akadozni kezdett. Kedden mintegy felére csökkent a regionális vasútforgalom, mivel több szakszervezet is sztrájkot hirdetett.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A francia állami vasúttársaság, az SNCF ugyanakkor közölte, hogy az országos vonalakon nem voltak nagyobb fennakadások. Az Eurostar viszont néhány London és Párizs közötti járatot törölni kényszerült – írta meg a Reuters.

Megosztó a sztrájk a lakosság körében

A középiskolai tanárok alig 10 százaléka sztrájkolt kedden, az általános iskolákban még alacsonyabb volt a számuk – derült ki az oktatási minisztérium adataiból. A sztrájkfelhívás leginkább a szakiskolákban volt megfigyelhető, ahol a tanárok ellenzik a tervezett reformokat.

Mindazonáltal a finomítókban tovább folytatódó munkabeszüntetés okozza a legnagyobb gondokat, Emmanuel Macron ígérete, miszerint erre a hétre helyreáll az ellátás, egyre reménytelenebbnek tűnik.

Vasárnap több ezren vonultak utcára Párizsban, hogy tiltakozzanak az elszabaduló árak ellen, a közvéleménykutatások szerint azonban a lakosságnak csupán a 39%-a támogatta a keddi, országos sztrájkfelhívást, míg 49% ellenezte azt, és egyre többen ellenezték az olajfinomítók dolgozóinak munkabeszüntetését is.