Az Apple dolgozói rövidesen megtartják a vállalat történetének első szakszervezeti választását

Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. június 7. - 03:39

Habár a terv kiváló, a dolgozók egyelőre inkább aggódnak amiatt, hogy mi lesz, ha létrehozzák az Apple történetének első szakszervezetét.

A Maryland állambeli Towsonban található Apple-üzlet dolgozói június 15-én megkezdik a vállalat történetének első szakszervezeti választását, és ha sikerrel járnak, úgy ez lesz az első üzlet, ahol szakszervezetet alapítanak az amerikai gigavállalatnál – számolt be a Guardian.

Az üzlet dolgozói Szervezett Kiskereskedelmi Dolgozók Koalíciójának nevezték el szakszervezetüket, s május 3-án hozták nyilvánosságra, hogy szakszervezeti választást terveznek a Gépészek és Repülőgépipari Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IAM) közreműködésével, miután egy atlantai Apple-üzlet is jelezte, hogy szeretnének szakszervezeti választást tartani.

Habár hirtelen úgy tűnt, hogy elindult egy mozgalom a dolgozók körében, az Apple erre válaszul egy agresszív szakszervezet-ellenes kampányba kezdett, mire az atlantai Apple-üzlet dolgozói visszavonták kérelmüket. Egy másik, New York-i Apple-üzlet áprilisban nyilvánosan bejelentette szakszervezeti szervező kampányát, míg egy Kentucky állambeli Louisville-i üzlet májusban jelentette be kampányát, ám eddig egyik üzlet sem adta le a kérelmet.

Onye Igwulu, a towsoni Apple Store 24 éves alkalmazottja úgy fogalmazott a kialakult helyzet kapcsán, hogy a boltok vezetőinek egyszerűen nincs beleszólásuk azokba az ügyekbe, melyek közvetlenül a dolgozókat érintik, ezért az alkalmazottak most kiállnak önmagukért, hogy egy jobb életet teremthessenek maguknak és családjaiknak.

Eric Brown, aki két évig dolgozott az Apple-nél megosztotta, a koronavírus-járvány kezdetével jelentősen csökkent a morál, ráadásul az Apple anélkül vezette be a járványügyi előírásokat, hogy előzetesen egyeztettek volna az alkalmazottakkal. A dolgozók ezért most azt akarják elérni a szakszervezeti választással, hogy nekik is legyen beleszólásuk abba, hogy milyenek a munkakörülmények, hogy mennyi a fizetés és, hogy hogy bánnak a dolgozókkal.