Leginkább az amerikai bankkártyákra utaznak a kiberbűnözők

Fotó: unsplash
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Úgy adják-veszik az adatokat a darkweben, mintha az lenne a legtermészetesebb dolog.

A NordVPN tanulmánya csaknem hatmillió lopott hitelkártyához kapcsolódó információkat vizsgált meg, melyek alapján kiderült, hogy több mint a fele amerikai. A darkweben 7 dollárért mennek a kártyaadatok, néhányat pedig ingyen is kiszivárogtatnak, amolyan „akicóként”.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Nem csupán a kártyaadatok, hanem a további személyes adatok is veszélyben vannak, sőt, esetenként „csomagban” árulják ezeket nevekkel, címekkel, társadalombiztosítási számokkal együtt – írta meg a Cybernews.

„Szinte lehetetlen megállapítani, hogyan lopták el a kártyaadatokat” – közölte a NordVPN. A hitelkártyaadatok ellopásának módszerei széles skálán mozognak, a fizikai módszerektől kezdve az online csalásokig – mint például a digitális fizetések eltérítése.

Az Egyesült Államok után India messze lemaradva állt a lista második helyén az ellopott kártyaadatokat illetően. Itt 218 ezer tulajdonos érzékeny információi kerület ki a darkwebre, majd az Egyesült Királyság következett 164 ezer kártyával.

A különböző országok adatai különböző árakon mennek, egy dániai kártyáért 11,5 dollárt „kérnek”, szemben az amerikai 7 dolláros átlaggal. A legkevesebb visszaélés Oroszországban és Kínában történt – írja a tanulmány.