Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Állatorvostudományi Egyetem: térítésmentesen látjuk el a vakvezető kutyákat

Fotó: Vakvezető kutya a látássérültek sportolását támogató jótékonysági rendezvényen, a 10. MikuLÁSS futáson a Margitszigeti Atlétikai Centrumban 2022. december 4-én. MTI/Kovács Anikó
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az Állatorvostudományi Egyetem bejelentette, térítésmentesen látják el a vakvezető kutyákat, akik kiemelten fontos feladatot végeznek.

A régió legjobban felszerelt kisállatklinikáján gyógyulhatnak a jövőben a vakvezetőkutyák. Az Állatorvostudományi Egyetem karitatív célú felajánlása, a társállatok, a gazdák és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára is jelentős segítség, mert a Vakvezetőkutya-kiképző Központ csak alapellátást nyújt. A megelőzés, illetve a szakszerű és gyors ellátás a munkakutyának minősülő vakvezetőkutyák esetében elsődleges fontosságú cél és egyben társadalmi érdek is. – írja az Állatorvostudományi Egyetem a hivatalos közleményében.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A vakokat és gyengénlátókat segítő kutyák és gazdáik, a Magyarországon elérhető legjobb ellátást kapják meg térítésmentesen az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján. A budapesti állatgyógyászati intézmény Közép-Európa legmodernebb, legjobban felszerelt klinikája, a diagnosztikai vizsgálatok, a laboratóriumi háttér, továbbá a sebészeti beavatkozások területén pedig európai hírű.

„Az Egyetem közössége egy emberként tette meg a felajánlást, és állt a karitatív kezdeményezés mögé”, hangsúlyozta Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor, a közmédia “Jónak lenni jó!” kampányának zárónapján rendezett műsor vendégeként.

A vakvezető kutyák a legjobbak közé tartoznak

A vakvezetőkutyák genetikai adottságaikat tekintve a legjobbak közé tartoznak, a komplex kiképzésnek köszönhetően rendkívül fegyelmezettek, idegrendszerük kiemelkedően jó. Kiképzésük nyolchetes korban és családi környezetben kezdődik, hogy minél több ingerrel megismerkedjenek. Ezt követően kerülnek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Központjába, ahol további félévig foglalkoznak velük.

Mivel hivatalosan munkakutyáknak számítanak, akik a szó legszorosabb értelmében életminőséget meghatározó társállatok, szakszerű és gyors ellátásuk össztársadalmi érdek. Magyarországon több mint 100 ilyen kutya segíti a hétköznapokban a vakokat és gyengénlátókat, valamennyi társállat tulajdonosa az MVGYOSZ tagja.

„A gazdákkal szemben elvárás, hogy a kutyákat legalább félévente elvigyék állatorvoshoz, szűrő-, illetve általános állapotfelmérő vizsgálatra, a túltenyésztés ugyanis esetükben is okoz fajtabetegségeket, amelyek időben való felismerése és kezelése elsődleges”, emelte ki Dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője, akinek a vakvezetőkutya gondozásában személyes tapasztalatai is vannak.

Nagyon magas színvonalú az ellátás

A Vakvezetőkutya-kiképző Központban a kutyák alapellátást kapnak, ott speciális szaktudást és felszereltséget igénylő beavatkozásokra nincs lehetőség. „Az Állatorvostudományi Egyetem Kisállatklinikáján viszont minden adott a legmagasabb színvonalú ellátáshoz, a felajánlás ezért nagy segítség a társállatoknak, a gazdáknak és a Szövetségnek egyaránt”, köszönte meg az Egyetem együttműködését az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője.

Az Állatorvostudományi Egyetem felajánlásának pénzben kifejezhető értéke 5 és 10 millió forint közé tehető évente. Pontosabb összeget nem lehet mondani, hiszen az függ az esetszámtól, valamint a szükséges beavatkozások összetettségétől. Egy bonyolultabb gerincműtét ára ugyanis a kutyák esetében meghaladhatja a félmillió forintot.