Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

A magyar kormány nagy béremelési csomagja: az ápolók bére is növekszik

Belföld
not image

A T-800-as

Szerkesztő

A béremelések egyik célja az lehet, hogy a jelenleg külföldön élő orvosok, egészségügyi dolgozók hazatérjenek, és újra Magyarországon vállaljanak munkát.

A béremelések egyik célja az lehet, hogy a jelenleg külföldön élő orvosok, egészségügyi dolgozók hazatérjenek, és újra Magyarországon vállaljanak munkát.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Magyarország kormánya egy igen komoly béremelési tervet, rendszert jelentett be, mely lehetővé teszi, hogy az egészségügyben dolgozók sokkal jobb, ideálisabb feltételek mellett dolgozhassanak. Ez olyasvalami, ami még a külföldön élő és dolgozó magyar szakembereket is visszacsábíthatja.

A kormány egyik reménye az, hogy lesznek, akik ezt követően visszatérnek Magyarországra, és újra a hazájukban fognak munkát vállalni, nem pedig külföldön a jobb fizetések reményében. A koronavírus okozta súlyos helyzet után reagált Magyarország, miután az orvosokon és ápolókon igen nagy a nyomás.

Az ápolói béremelés is a rendszer része, miközben az 20%-kal nő novembertől. 2022-ben a következő lépcsőfok részeként egy újabb, akkor már 30%-os emelés lép hatályba. A hálapénz megszüntetése is a fontosabb szempontok között volt, és fontos hangsúlyozni, hogy a rendszerváltás óta nem tapasztalhattunk ekkora növekedéseket. A bértábla alapján egy 125%-os növekedés lesz látható.

A számítások szerint például egy 3 éve dolgozó rezidens bruttó 613 000 forintot kereshet, addig ez egy 40 éve praktizáló orvosnál ez az összeg már 1.7 millió forintos bruttó bevételt jelenthet. A rendszer továbbfejlesztésével 2022-ben a fentebb említett rezidens bére közel 790 000 forint lesz, míg a 40 éve dolgozó orvos keresete elérheti a 2.4 milliót.

Fontos megjegyezni, hogy a kormány a háziorvosokra is gondol, akik ugyancsak az új rendszer részei lesznek, és a fizetések nem mehet a bértábla alá. Ez annyit jelent, hogy a keresetük törvényileg sem lehet kevesebb annál.

A magánpraxisok sem szűnnek meg, az orvosok folytathatják a praxisaikat a kórházak engedélyével, de az nem lehetséges, hogy valaki a lehető legjobban lássa el a munkáját úgy, hogy a fő munkája mellett három másik helyen is dolgozik magánrendelés formájában. A szabályok erre is ki fognak térni, és lesznek bizonyos engedmények, de a kormány azt szeretné, hogy az orvosok ne legyenek túlterheltek.

https://liner.hu/csatlakozz-a-liner-hu-szerkesztoi-csapatahoz/

A fontosabb bejelentések között szerepelt az is, hogy marad a hitelmoratórium. Gulyás Gergely a kormányinfó ideje alatt megerősítette, hogy az építési szabályok is egy egyszerűsített formát kaphatnak. Október 18-án kerülhet tárgyalásra a hitelmoratórium meghosszabbítására elkészített javaslatot. Az 5%-os áfa, ami már a kedvezményezett forma része, elfogadásra került az új lakások esetében.

Kiderült, hogyan változhat a járvány lefolyása Magyarországon az elkövetkező napokban