A La Soufrière vulkán kitörése egy humanitárius válság kezdete

Fotó: Flickr/sybarite48
not image

Borbély Fanni

2021.április.18 - 10:20

A La Soufrière vulkán robbanásszerűen kezdett kitörni a karibi Saint Vincent szigeten múlt pénteken. Közel egy héten át rendszeres kitörések kíséretében borította el a szigetet a hamu, majd az olvadt kőzet és gáz vulkáni áramlása zúdult a hegyoldalra. A lakosokat kitelepítették, akik tiszta víz vagy áram nélkül maradtak, mely egy humanitárius szükséghelyzetet alakított ki a szigeten.

A La Soufrière kitörése a sziget északi részén található körülbelül 30 falut kényszerítette evakuálásra, az Egészségügyi Világszervezet és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet jelentése szerint pedig megközelítőleg 16-20 ezer ember lehet érintett. Több mint 4000 ember tartózkodik a 89 nyilvános menedékhelyen, 2000 lakos pedig megerősítette, hogy barátoknál vagy családtagoknál tartózkodik.

A múlt hét elején Ralph Gonsalves miniszterelnök kötelező evakuálási parancsai ellenére 127 embert menekítettek ki Owiából, a sziget északkeleti oldaláról, a vulkán veszélyzónájában található városból. Az Egyesült Államok azon dolgozott, hogy az amerikaiak elhagyják a szigetet, ezért a nagykövetség a Royal Caribbean Cruises-szal együttműködve pénteken ingyenesen szállította az amerikai állampolgárokat Saint Vincentből a holland Sint Maarten-be.

Az ENSZ Humanitárius Ügyekért felelős Koordinációs Irodája hétfőn arról számolt be, hogy a vulkán kitörése Saint Vincent teljes lakosságát, 110 ezer embert hagyott tiszta ivóvíz vagy áram nélkül. A kitörés kezdete óta korlátozzák a belépést Saint Vincentre és Grenada-szigetekre is, a repülőtereket bezárják és a tengeri utazások is korlátozottak, mely némiképp akadályozza a támogatási erőfeszítéseket.

A legnagyobb probléma a tiszta víz – mondta Didier Trebucq, az Egyesült Államok Barbados és Kelet-Karib-térség rezidenskoordinátora szerdai tájékoztatóján. A vízrendszert leállították, így az ivóvíz az országon kívülről származik. “Nagyon bizonytalan helyzetben vagyunk, és a humanitárius válság is egyre növekszik, amely hetekig, sőt hónapokig is eltarthat” – mondta.

Az Egyesült Királyság közölte, hogy előre telepített víz- és higiéniai ellátást biztosít a közeli Barbadoson, köztük 60 ezer maszkot és orvosi eszközöket. Ezenkívül a PAHO összesen 50 víztartályt és szivattyút, klórteszt készletet és egyéb eszközöket vásárol az egészségügyi klinikák számára.

A vulkán csúcsa az időszakos kitörések során teljesen megsemmisült, és több mint 460 millió tonna kőzet és föld került a légkörbe, a szél pedig a szomszédos Barbados, Grenada és Saint Lucia szigetekre vitte a hamut. Szakértők szerint a La Soufrière folytatja a kitörést, a Nyugat-Indiai Egyetem Szeizmikus Kutatóközpontja szerint ugyanis a robbanások és a zápor várhatóan a következő napokban sem állnak le. A vulkán epizodikus robbanásokat produkál, hosszú szünetekkel, éppen ezért az UWI további hasonló vagy még ennél is nagyobb mértékű robbanásokra számít.

A piroklasztikus áramlások továbbra is veszélyeztetik a vulkánt közvetlenül körülvevő területeket, mivel ezek a túlhevített gáz-, szikla- és törmelékáramlatok lefolynak a hegyre, és mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül. Hihetetlen sebességgel is mozognak, átlagosan 97 km/h sebességgel, de képesek elérni a 644 km/h sebességet is. Úgy tűnik, hogy ezek az áramlások a sziget keleti oldalán lévő völgyeken vándoroltak keresztül a Rabacca folyó felé, ezek a piroklasztikus áramlatok azonban bárhol felbukkanhatnak a vulkán közvetlen közelében.

Trebucq szerint a Saint Vincent-i válság nem lesz rövid életű. Még akkor is, amikor a vulkán abbahagyja kitörését, ami még hetekig is eltarthat, Trebucq arra számít, hogy az ehhez kapcsolódó kihívások több mint hat hónapig fognak tartani. “A valóságban a lakosság 100 százalékát közvetetten érinti a helyzet” – mondta Trebucq. Az Egyesült Királyság finanszírozási kérelmet fog kérni Saint Vincent és Grenada-szigetek támogatására az elkövetkező hónapokban – írja az NPR.