A környezetvédők álma lehetne ez a „dűnébe” épített ház

Szabó Kata

2020. március 7. - 10:45

A különleges elhelyezkedésű és megjelenésű ház nemhogy nem igényel hagyományos áramforrást, de még többletet is előállít abból.

A következő évek nagy durranása lehet a különböző fenntartható házak tervezése és kivitelezése, hiszen a környezetvédelem és a klímaváltozás egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami miatt sokan döntenek úgy, hogy környezettudatos építési módokra váltanak.

A brooklyni székhelyű Studio Ural nevű építészeti vállalkozás egészen az 500 millió évvel ezelőtti állapotokból merített ihletet a Dűne ház megtervezésekor. Ahogyan az a fotókon is látható, az épület egy dűne közepében, a Cod-foki tengerparton kapott helyet.

Külön érdekesség, hogy sok helyen a homok és az őshonos cserjék helyettesítik a betont, így a benti hőmérsékletet gyakorlatilag a táj geotermikus hőmérséklete szabályozza. Odabent egyébként minimalista lakótérrel és méretes üvegtáblákkal találkozhatunk, melyeknek egy része a tengerpartra is kiváló kilátást nyújt.

A ház a napkollektoroknak és a miniatűr szélturbináknak köszönhetően teljesen önfenntartó, mi több, jóval több energiát állít elő, mint amennyit felhasznál, amiből a környező épületek is profitálhatnának.