A hivatalosan jelentett kétszerese is lehet a koronavírus áldozatainak száma egy jelentés szerint

Egy nő megkapja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját a honvédség oltóbuszában a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár mellett 2021. május 8-án. MTI/Komka Péter
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.9 - 06:18

Az Egyesült Államokban működő, Egészségügyi Felmérések és Értékelések Intézete szerint a járvány közel 6,9 millió halálesetet okozhatott, sokkal többet a 3,25 lejelentett esetnél.

A washingtoni Egészségügyi Mérések és Értékelések Intézetének (IHME) elemzése szerint a koronavírus-járvány világszerte 6,9 halálesetért felelős, több, mint kétszereséért a hivatalosan bejelentett számoknak, írja az Al Jazeera.

A szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint rengeteg haláleset nem kerül be a hivatalos számok közé, mivel ott csak azokat minősítik koronavírusos halálnak, melyek kórházban, vagy diagnosztizált fertőzésben történtek. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint hivatalosan eddig 155 millió fertőzöttről és legalább 3,25 millió halottról tudunk.

Christopher Murray, az IHME igazgatója egy sajtóhíváson elmondta, a bejelentett koronavírusos halálesetek száma nagyban függ attól, mennyi tesztelés folyik egy országban: „Aki nem tesztel sokat, az nagy valószínűséggel lemarad a halálesetekről is.”

A szervezet becslését úgy végezte el, hogy a járvány előtti, annak idejére várható halálozást összehasonlították a járvány ideje alatt történt tényleges halálozásokkal. Az Egyesült Államokban 905000-nél is több halál kapcsolható ez alapján a koronavírushoz, a hivatalos szám azonban szerdáig csak 575491 volt.

A riportban csak a közvetlenül a vírus által okozott halálesetekről van szó, az egészségügyi rendszerek túlterheltsége és egyéb tényezőknek betudhatókról nincs.