A fiatal és egészséges menedékkérők az idős brit polgárok előtt kaphatták meg a koronavírus elleni oltást

Flickr/Centers for Disease Control and Prevention
not image

Borbély Fanni

2021. február 14. - 10:58

Nemrég az Egyesült Királyságba érkező menedékkérők százai kapták meg a koronavírus elleni oltóanyagot annak ellenére, hogy nem tartoznak egyik kiemelt társadalmi csoportba sem.

Megközelítőleg 320 menedékkérő kapta meg a koronavírus elleni oltást, akik jelenleg a Heathrow repülőtér közelében található szállodában tartózkodnak. Úgy vélik, a helyi háziorvosi rendelők úgy döntöttek, beoltják az összes utast, ahelyett, hogy arra koncentrálnának, melyik utas esetében a legnagyobb a fertőzés kockázata.

A kormány és az NHS (brit Országos Egészségügyi Szolgálat) jelenleg vizsgálja az oltás bevezetésére vonatkozó szabályok nyilvánvaló megsértését és jelezték, elejét veszik az ilyen és ehhez hasonló eseteknek. Tegnap az NHS közölte, a négy kiemelt fontosságú társadalmi csoport tagjainak többségével már sikeresen felvették a kapcsolatot, ám még mindig vannak olyan területei az országnak, ahol a legveszélyeztetettebbek még nem részesültek az oltásban.

Egyes feltételezések szerint a 320 menedékkérő közül csupán 80 fő múlt el 70 éves, vagy voltak olyan egészségügyi állapotban, mely kizárta a lehetőséget, hogy megkapják az oltást. A szudáni 20 éves Abdul a Mail-nek elmondta, az összes többi érintettel együtt kapta meg az oltást, tudomása szerint pedig senki sem utasította vissza azt.

Ahogy arról a Metro is beszámolt, egy másik szudáni, 27 éves menedékkérő azt mondta, az oltásokat életkortól függetlenül kapták meg, térítésmentesen, csupán annyi volt a dolguk, hogy kivárják sorukat a szállodában. Elmondása szerint a menedékkérőket addig szállásolják el hotelekben, míg meg nem születik a döntés a menedékjog iránti kérelmük kapcsán.

Mivel a háziorvosok a szabályok ellenére is kivétel nélkül mindenkit beoltottak, Sir David Sloman, az NHS londoni regionális igazgatója úgy reagált, teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy bárki figyelmen kívül hagyja az iránymutatást és saját szabályokat alkalmazzon, a londoni NHS pedig mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset.