Az Egyesült Királyságban akár addig maradhatnak a korlátozások, míg minden felnőtt polgár megkapja az oltást

Flickr/Neil. Moralee
not image

Borbély Fanni

2021. február 12. - 18:52

Egy brit egészségügyi tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy egyelőre korai lenne a nyári tervekről beszélni, ugyanis az ország egyes intézkedései valószínűleg érvényben maradnak, míg a teljes felnőtt brit lakosság beoltásra nem kerül.

Dr. Susan Hopkins, brit közegészségügyi igazgató szerint nehéz lenne megmondani, hogy milyen szabályok lehetnek majd hatályosak a következő hónapokban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mikor az emberek nyaralni mennek, hajlamosak megfeledkezni a korlátozásokról és csoportosulnak, ezek az összejövetelek pedig csak súlyosbítják az egészségügyi válságot.

Az igazgató úgy véli, bizonyos intézkedéseket még be kell majd vezetni egészen addig, amíg az egész lakosságot be nem oltják, de minimum a felnőtt lakosságot. Hopkins hozzátette, az ország minden felnőtt polgárának beoltása sem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy nyugodt szívvel feloldhassák a korlátozásokat. Az igazgató szerint még mindig van mit tanulnunk a vírusról és annak terjedéséről, így még időbe telik, míg a kormány minden korlátozást feloldhat majd.

Az Egyesült Királyság továbbra is az idős polgárokra és az egészségügyben dolgozókra összpontosít, az oltási tervben ugyanis ezek a csoportok prioritást élveznek, eddig pedig megközelítőleg 13 millió adag vakcinát adtak be a polgároknak. Egy jelentés szerint a brit kormány azt fontolgatja, hogy őszig még hatályban tartják a korlátozó intézkedéseket, és arra kérik a brit lakosságot, hogy legyenek türelemmel, mivel az ország minden erejével az egészségügyi válság megoldásán dolgozik.

Az RT azt írja, Boris Johnson brit miniszterelnök a hét elején kijelentette, hogy még túl korai lenne, hogy az emberek nekilássanak a nyári vakációk megtervezésének, ugyanis előreláthatólag őszig érvényben maradnak majd a kötelező maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályok.