Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
392,92 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
66,721 $

2023-ig a vakcina ellenére is kötelező maradhat a maszkviselés?

Hiába oltatjuk be magunkat covid elleni vakcinával, a szakértők zöme úgy gondolja, hogy legalább három éven keresztül még viselnünk kell a fertőzések ellen védő szájmaszkot.

Hongkong, 2020. július 27. Védõmaszkot és gumikesztyût viselõ nõ Hongkong belvárosában 2020. július 27-én. A koronavírus-járvány újabb hulláma, az új esetek számának gyors emelkedése miatt Hongkongban kötelezõvé tették a maszk viselését a közterületeken. Július 29-étõl a hatóságok betiltják a két fõsnél nagyobb létszámú nyilvános találkozókat, az éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatnak ki. Az intézkedések egyelõre hét napig lesznek érvényben. MTI/EPA/Jerome Favre
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hiába oltatjuk be magunkat covid elleni vakcinával, a szakértők zöme úgy gondolja, hogy legalább három éven keresztül még viselnünk kell a fertőzések ellen védő szájmaszkot.

A bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet egykori vezetője, Adrian Streinu-Cerel professzor az Antena 3 hírportál megkeresésére elmondta, már megkapta mindkét adag Pfizer-vakcinát, egyúttal hozzátette, csodákat nem vár az oltóanyagoktól. Soron kívül Kósa Lajos: Magyar Péternek nem tüntetnie kellene, hanem virágot vennie a volt feleségének

A szakember közölte, a második adag beadását követő egy héten belül védetté válhatunk a kórokozóval szemben, ugyanis az immunrendszer felkészült a támadásra, így még fertőzés esetén sem kell tartanunk a tünetektől.

A professzor kiemelte, mindez nem jelenti azt, hogy az oltáson átesett személyek ne adhatnák tovább olyanoknak a koronavírust, akiknél még nem játszódott le az immunizáció, ezért véleménye szerint legalább 2023-ig viselnünk kell a maszkokat.

Streinu Cerel meg van róla győződve, hogy a járványnak, akár az üstökösnek, lesz egy hosszú csóvája, ami a lefutási időt jellemzi, vagyis a görbe nem laposodni fog, hanem lassabb tempójú apadásnak indulhat.

Az oltásról a szakértő elmondta, másnap még érezte kicsit a helyét, de végképp nem fájt a folyamat. Az egészségügyi személyzetet a romániai kórházakban egyébként vasárnap kezdték el beoltani a második dózissal.

Hazánkban is gőzerővel zajlik a vakcinációs program, bár a kormány szerint nem áll az ország rendelkezésére megfelelő mennyiségű Pfizer-oltóanyag, mivel az Európai Unió elszámolta magát.

Szentkirályi Alexandra szerint a BKK-BKV csoport munkatársainak is járna országbérlet

Noha arról nem tett említést, hogy programja része lenne a téma, azt mondja, "nem helyes, hogy Budapest főpolgármestere nemtörődömség miatt elfeledkezne 15 ezer emberről".

Túlterhelte a FoxPostot a Vinted akciója

A Vinted rövid ideig tartó ingyenes szállítási akciója extrém terhelést okozott a FoxPost csomagküldő rendszerében, ami az ügyfelek számára is érezhető problémákat eredményezett.

Szijjártó Péter újabb kínai autógyártóval tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Great Wall Motors autógyártó vállalatnál járt, ahol a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok és a jövőbeli beruházások voltak a fő témák.