Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

ENSZ-jelentés: a válságok által előidézett szegénység modern rabszolgaságba taszítja az embereket

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) legfrissebb jelentése kijózanító képet fest a modern rabszolgaságról.

Fotó: Unsplash/Tasha Jolley
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) hétfőn közzétette legfrissebb jelentését, melyből kiderült, hogy a válságok által előidézett szegénység a rabszolgaság modern formáiba kényszeríti az embereket, a modern rabszolgaságba taszítottak száma pedig az elmúlt években ötödével, közel 50 millió főre emelkedett.

Az ILO jelentése szerint több mint 25 millió embert akaratuk ellenére kényszerítették munkára, a többieket pedig kényszerházasságra. Noha első látásra differensnek tűnhet a két rabszolgasági forma, a valóságban mindkettő a modern rabszolgaság definíciója alá tartozik, tekintettel a tényre, hogy olyan emberekről van szó, akik fenyegetés, erőszak, megtévesztés, hatalommal való visszaélés, vagy a kényszer egyéb formái miatt nem tudnak ellenállni, sem pedig saját akaratukból távozni. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A helyzetet pedig csak tovább súlyosbították az olyan válságok, mint a globális koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás, melyek miatt egyre több ember zuhan mélyszegénységbe, s egyre többen kényszerülnek migrációra.

Guy Ryder, az ILO főigazgatója a Reutersnek nyilatkozva úgy fogalmazott, „úgy vélem, egyszerűen csak lazítottunk az erőfeszítéseinken”, utalva ezzel arra, hogy a kényszermunkát illetően a vezetők csőlátással bírnak. A szakember ennek okán felszólította a világ vezetőit, hogy javítsanak a munkaerő-felvételi gyakorlataikon, s vezessenek be rendszeres munkaügyi ellenőrzéseket.

Meglátása szerint a kereskedelmi intézkedések, így például a kényszermunkával készült termékek importjának tilalma jelentős előrelépést hozhatna az ügyben, mely kérdéskört jelenleg az Európai Unió is vizsgálja. A jelentésben megállapították, hogy a legutóbbi, 2016-os adatokhoz képest mintegy 9,3 millió fővel növekedett a modern rabszolgaságban élők száma.

A legszomorúbb megállapítás pedig, hogy az ILO adatai szerint az összes kényszermunka több mint fele a közepes, vagy magas jövedelmű országokban történt, a bevándorló munkavállalók pedig több mint háromszor akkora valószínűséggel érintettek, mint a helyi állampolgárok.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.