Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,127 $

Rekord: 8300 méteres mélységben kaptak lencsevégre egy halat a Japánnál

A tudósok a Csendes-óceán északi részének mélységében végzett szondázás során bukkantak rá a különleges halra.

Fotó: Unsplash/Erin Simmons A kép illusztráció.
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a tudósok a Csendes-óceán északi részének mélységében végzett szondázás során, 8 336 méteres mélységben, közvetlenül a tengerfenék felett cirkáló halat kaptak lencsevégre: hatalmas jelentőséggel bír a felfedezés, ugyanis korábban soha nem vettek filmre állatot ilyen mélységben.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a Tokiói Tengeri Tudományok és Technológiák Egyetemének tudósai vasárnap hozták nyilvánosságra a felfedezést, és több felvételt is megosztottak a csigahalról, melyet tavaly szeptemberben találtak Japán mellett a tengerfenéken. Soron kívül Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Liverpool kispadján

A tudósok ezzel együtt egy másik rekordot is felállítottak, ugyanis sikeresen befogtak két példányt is 8022 méteres mélységben: korábban a valaha észlelt legmélyebben élő példányt 2008-ban fedezték fel 7703 méteres mélységben, és egészen eddig senkinek sem sikerült begyűjtenie a halat 8000 méter alatt.

A tudósok a világ legmélyebben élő halpopulációit vizsgáló 10 éves tanulmány részeként bukkantak rá a csigahalra, melynek különlegessége, hogy jellemzően sekély vízben élnek, ám ennek ellenére képesek akár a legnagyobb mélységekben is túlélni.

Tavaly két hónapon át végezték a helyszínen a kutatást, és három, nagy felbontású kamerákkal felszerelt automata tengeri robotokat küldtek a mélybe: a robotok által készített felvételek azt mutatják, hogy a legmélyebben élő csigahalak különböző rákfélék mellett élnek.