Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,95 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,81 Ft
Bitcoin
63,969 $

6+1 felület, ahonnan legkönnyebben elkapható a koronavírus

A COVID-19 kórokozója szinte bárhol megtalálható, ezért fontos lenne, ha a lehető legóvatosabban közelítenénk meg azokat a tárgyakat, amelyeket előttünk más emberek fogdoshattak össze.

Milánó, 2020. február 25. Védõmaszkos utasok a milánói központi pályaudvaron 2020. február 25-én. Olaszországban 228-ra nõtt a tüdõgyulladást okozó új koronavírussal fertõzöttek száma, és eddig legkevesebb hét ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A COVID-19 kórokozója szinte bárhol megtalálható, ezért fontos lenne, ha a lehető legóvatosabban közelítenénk meg azokat a tárgyakat, amelyeket előttünk más emberek fogdoshattak össze.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a közösségi távolságtartással kapcsolatos szabályozások, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés mennyire nélkülözhetetlen alappillérei a védekezésnek, mégis vannak szituációk, amelyeket egyszerűen képtelenség elkerülni. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Sajnos manapság bármennyire is szeretnénk magunkat megóvni, nem tehetjük meg, hogy bezárkózunk otthonunkba, ezért időről időre el kell mennünk bevásárolni, körülnézni az üzletekben, valamint néha azért jólesik egyet sétálni is a közeli parkban – azonban nem árt tudni, hogy mindeközben megannyi veszély leselkedik ránk.

Ahhoz, hogy tisztább képet kaphassunk arról, milyen tárgyakon, illetve felületeken tanyázhat leggyakrabban a koronavírus kórokozója, összegeztük a kínai kutatók által készített tanulmányokat, melyek eredményeiből kiderül, potenciálisan honnan kaphatjuk el legkönnyebben a fertőzést.

Vécéülőke

A kutatók a vécécsészék alól begyűjtött minták 16,7%-ánál megtalálták a koronavírust, ami amiatt lehet, hogy a kórokozó részecskéi aeroszol formában lebeghetnek – sőt, amikor lehúzzuk a vécét, még a csöveken keresztül is továbbterjedhetnek más helyiségekbe.

Hogy biztonságban érezhessük magunkat, rendszeresen fertőtlenítsük az illemhelyeket, és ami talán a legfontosabb a nők számára – hajtsuk le mindenképpen az ülőkét!

Padló

A padlóról és különféle csempékről vett minták 12,5%-ánál volt jelen a COVID-19 kórokozója. Ez talán korántsem meglepő adat, hiszen a légzésből, köhögésből és tüsszentésből származó fertőző cseppecskék könnyedén landolnak a talajon.

Habár a szakértők nem jelentették ki egyértelműen, hogy a padlók vírusvektornak tekinthetők, jó ötletnek tartjuk, ha napi szinten takarítanánk, ezzel elkerülvén a koronavírus-betegség esetleges kialakulását.

Emberi kéz

A tudósok rámutattak, hogy a koronavírus-páciensek kezéről származó minták 4%-a tartalmazta a COVID-19 fertőző részecskéit. Nem véletlenül sürgetnek minket arra a hatóságok, hogy rendszeresen mossunk kezet, használjunk fertőtlenítőszereket, és tartsuk be a személyes higiéniát, hiszen éppen mások bőrfelszínéről terjedhet a leggyorsabban maga a vírus.

Ha tehetjük, szerezzünk be legalább 60%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőt, mossunk forró vízzel és szappannal kezet, és semmiképpen se vegyük igénybe a szárítókat, mivel kórokozókat reptethetnek szét az adott helyiségben.

Párnahuzat

Az ágyhuzatból vett minták 4%-ánál azonosították a koronavírus kórokozóját. Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) azt ajánlja, hogy a lehető legforróbb vízzel mossuk ki az ágyneműinket, ezután pedig teljesen szárítsuk ki őket szabad levegőn.

Miközben ezeket csináljuk, húzzunk magunkra eldobható kesztyűket és maszkot, és ne rázzuk ki a párnákat és a takarókat, mert ezzel szétszórhatjuk a lehetséges fertőző részecskéket.

Mobiltelefon

A 21. században talán az okostelefonunkhoz érünk hozzá a legtöbbször, ezért nem csoda, hogy nyomkodás útján villámgyorsan terjedhetnek a különféle baktériumok és mikroorganizmusok, ami alól a koronavírus sem képez kivételt.

Egyes kutatásokban bebizonyították, hogy a telefonok kijelzői sokszor nagyobb mértékben szennyezettek, mint a vécéülőkék – mindig legyen tehát nálunk fertőtlenítő spray vagy törlőkendő, így naponta többször megtisztíthatjuk készülékünket, és elejét vehetjük a potenciális fertőzéseknek.

Számítógépes billentyűzet

A kutatók által vizsgált billentyűzetek 4%-án bizony megtalálták a koronavírust, ami szintén nem meglepő, mert a mobiltelefonokhoz hasonlóan a laptopunkat vagy PC-nket napi szinten használjuk, egyes emberek számára munkaeszközként is szolgál, ezért itt is a fertőtlenítés lesz az első számú feladatunk.

Asztal, szék, szekrény és egyéb felületek

Kutatók rájöttek, hogy a koronavírus-fertőzöttek által megérintett felületek 4%-án, míg az egészségügyi dolgozók kézlenyomatának 2,5%-án bukkantak fel a COVID-19 kórokozó részecskéi.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen fertőzéseket, elsősorban viseljünk ruhaanyagból készült maszkot, ne menjünk nagyobb tömegbe, tartsuk meg egymástól a legalább 2 méteres távolságot, és ha módunkban áll, teszteltessük magunkat koronavírusra.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.