Dollár
432,02 Ft
Euró
423,49 Ft
Font
482,76 Ft
Bitcoin
20,033 $

60 millió forint értékű büntetést szabtak ki egy orosz hírportálra

Groznij, 2014. december 4. Egy grozniji piac kiégett pavilonjai 2014. december 4-én, miután hajnalban tûzharc volt fegyveresek és rendõrök között, majd a támadók bevették magukat a csecsenföldi fõváros sajtóházába. A biztonsági erõk legalább kilenc támadót megöltek, tíz rendõr elesett, huszonnyolc megsebesült. (MTI/EPA/Kazbek Vahajev)
not image

Nagy Noel

2021. február 16. - 12:31

15 millió rubelra, vagyis mintegy 60 millió forintra büntették az Ura.ru hírportált, amiért a bíróság szerint becsületsértést követett el egy csecsenföldi köztisztviselővel szemben

A jekatyerinburgi hírportált azzal vádolják, hogy szándékosan hibáztattak egy korábbi csecsenföldi köztisztviselőt egy halálos kimenetelű autóbaleset kapcsán. Az Ura.ru azzal védekezett, hogy a 2017-ben történt esetről szóló beszámolókat az állami médiából vették át, és így nem közvetlenül ők vádolták meg a korábbi csecsenföldi ügyészt a baleset okozásával.

Soron kívül Oroszország kizárólag a saját feltételei szerint hajlandó kivonulni Ukrajnából

A szerencsétlen karambol kapcsán végül lefolytattak egy vizsgálatot, amelyben megállapították, hogy nem a korábbi ügyész, hanem a másik jármű sofőrje idézte elő a balesetet, ami végül a sofőr halálával záródott. Az ügyész beperelte a hírportált, pontosan ebből kiindulva, hogy hamisan állították, hogy ő okozta a balesetet.

Az alsóbb bíróságok végül elképesztő összegre marasztalták az Ura.ru-t, hiszen 15 millió rubel, vagyis 60 millió forint pénzbüntetést ítéltek meg kárukra. A hírportál fellebbezett az ítélet ellen, és a következő tárgyalás pénteken várható a Csecsenföldi Legfelsőbb Bíróság előtt.

Mint a The Moscow Times is fogalmazott, ez az ítélet egy nagyon veszélyes precedenst teremt az orosz médiatérben, és jelentősen negatív irányba befolyásolhatja az orosz sajtószabadság jövőjét. Az Ura.ru is kiemelte, hogy ez egy új eszköz lehet a média elleni küzdelemben, hogy csődbe viszik őket.

A korábbi ügyész egyébként még ennél is nagyobb, 24 millió rubeles kártérítést követelt a hírportáltól, arra hivatkozva, hogy tönkretették a karrierjét, és az előremeneteli lehetőségeit. Mint több jogász is megerősítette, soha nem bírságoltak ekkora összegre még sajtóterméket, az eddigi legnagyobb 30 000 rubel volt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.