Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,83 Ft
Euró
392,64 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
64,168 $

5000 éves tavernára bukkantak a régészek Irakban, még ételmaradványokat is találtak

Van, ami nem változik: úgy tűnik, hogy az ember már 5000 évvel ezelőtt is nagyon szeretett enni, ezt pedig egy friss régészeti felfedezés támasztja alá.

Fotó: Unsplash/Trnava University A kép illusztráció.
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ókori Lagash városában dolgozó kutatók fedeztek fel egy ősi, i.e. 2700-ra visszanyúló tavernát, mely mindössze 48 centiméterre a földfelszín alatt rejtőzött. A felfedezett taverna egy szabadtéri étkezőhelyiségből és egy szobából állt, melyben padok, egy kemence, ősi ételmaradványok, valamint egy 5000 éves „hűtőszekrény” is volt.

Reed Goodman, a Pennsylvaniai Egyetem régésze a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, először a nyitott udvari teret fedezték fel, majd néhány hónappal később, amikor tavaly ősszel visszatértek a titokzatos területre, Sara Pizzimenti, a Pisai Egyetem terepi vezetője kiszélesítette a kutatási területet.

Ekkor fedezték fel az általuk ipari méretűnek vélt kemencét, egy nedvességelvezető technológiával megalkotott „hűtőt”, valamint több tucat tálat, melyek közül több is halmaradványokat tartalmazott. Ez utóbbi felfedezés nyomán derült ki, hogy az udvar eredeti rendeltetése egy szabadtéri étkező volt.

Reed Goodman, a Pennsylvaniai Egyetem régésze a nem mindennapi felfedezés kapcsán megosztotta:

„Azt hiszem, az első dolog, ami megmutatkozott, ez a nagyon nagy kemence volt, és ez valóban gyönyörű. A különböző égési folyamatoktól és a hamu lerakódásától egyfajta szivárványos színezetet hagyott a talajban, a belső teret pedig ezek a nagy téglák keretezik.”

Legkevesebb 155 ember életét követelték a heves esőzések Tanzániában (videó)

A szokatlanul mostoha időjárás következtében legkevesebb 155 ember vesztette életét.