Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

5000 éves tavernára bukkantak a régészek Irakban, még ételmaradványokat is találtak

Fotó: Unsplash/Trnava University A kép illusztráció.
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Van, ami nem változik: úgy tűnik, hogy az ember már 5000 évvel ezelőtt is nagyon szeretett enni, ezt pedig egy friss régészeti felfedezés támasztja alá.

Az ókori Lagash városában dolgozó kutatók fedeztek fel egy ősi, i.e. 2700-ra visszanyúló tavernát, mely mindössze 48 centiméterre a földfelszín alatt rejtőzött. A felfedezett taverna egy szabadtéri étkezőhelyiségből és egy szobából állt, melyben padok, egy kemence, ősi ételmaradványok, valamint egy 5000 éves “hűtőszekrény” is volt.

Reed Goodman, a Pennsylvaniai Egyetem régésze a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, először a nyitott udvari teret fedezték fel, majd néhány hónappal később, amikor tavaly ősszel visszatértek a titokzatos területre, Sara Pizzimenti, a Pisai Egyetem terepi vezetője kiszélesítette a kutatási területet.

Ekkor fedezték fel az általuk ipari méretűnek vélt kemencét, egy nedvességelvezető technológiával megalkotott “hűtőt”, valamint több tucat tálat, melyek közül több is halmaradványokat tartalmazott. Ez utóbbi felfedezés nyomán derült ki, hogy az udvar eredeti rendeltetése egy szabadtéri étkező volt.

Reed Goodman, a Pennsylvaniai Egyetem régésze a nem mindennapi felfedezés kapcsán megosztotta:

“Azt hiszem, az első dolog, ami megmutatkozott, ez a nagyon nagy kemence volt, és ez valóban gyönyörű. A különböző égési folyamatoktól és a hamu lerakódásától egyfajta szivárványos színezetet hagyott a talajban, a belső teret pedig ezek a nagy téglák keretezik.”