Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Az orosz invázió miatt 40%-kal csökkent az ukrán gabonatermés mennyisége

Fotó: EPA/YAHYA ARHAB
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A gabona 30%-át még nem takarították be, ám az már így is látszik, hogy komoly mértékű visszaesés következett be a 2021-es évhez képest.

A világ egyik legnagyobb gabonatermelőjének számító Ukrajnában mintegy 40 százalékkal kevesebb gabonaterméssel számolnak 2021-hez képest, derül ki a Nemzeti Gabonaszövetség aratás vége felé közzétett becsléseiből.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A történelmi rekordnak számító 2021-es 106 millió tonnás termés után az előrejelzések szerint idén 64-65 millió tonna várható, nyilatkozta az AFP-nek Szerhij Ivascsenko, a szövetség igazgatója, aki szerint a terméscsökkenés fő oka a háború, amely a termőterület és a termés mennyiségének visszaeséséhez vezetett.

Hozzátette, az orosz támadás kezdetén jelentkező üzemanyaghiány is rendkívül hátrányosan érintette őket, ugyanis több helyen is akadályokba ütköztek a vetés kapcsán.

A február 24-én kezdődött orosz invázió Kelet-, Dél- és Észak-Ukrajnában is negatív hatást gyakorolt az ország mezőgazdasági iparára egy olyan időszakban, amikor Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre volt, és épp azon dolgozott, hogy a harmadik legnagyobb exportőrré váljon.

Az ukrán tengeri kikötők orosz hadsereg általi blokádja szintén hónapokig akadályozta a gabonaexportot, miközben a bevételből a vetést finanszírozták volna.

“Általában körülbelül 25 millió hektáron vetettünk, idén azonban mindössze 18-19 millió hektárt sikerült bevetnünk” – mondta, kiegészítve azzal, hogy a terméshozam is csökkent, ugyanis egyre kevesebb gazda engedheti meg magának a műtrágya használatát.

A gabona és más mezőgazdasági termékek exportja augusztusban indult újra az ukrán kikötőkből, miután az USA és Törökország által szponzorált nemzetközi humanitárius egyezményt aláírták.

Ezt követően mintegy 580 hajó futott ki 15 millió tonna gabonát szállítva ázsiai, afrikai és európai országokba – közölte az Agrárpolitikai Minisztérium.