Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,655 $

Megkezdődött a két ember életét követelő 2022-es oslói lövöldözés tárgyalása

A férfi a Pride idején egy oslói melegbárban nyitott tüzet, melynek következtében két ember életét vesztette, rengetegen pedig megsérültek.

Fotó: MTI/EPA/NTB/Javad Parsa
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

2022-ben egy férfi az éves Pride-ünnepségének idején tragikus kimenetelű lövöldözésbe kezdett egy oslói melegbárban, melynek következtében két ember életét vesztette, 9 ember lőtt sebeket szerzett, 25 másik ember pedig megsérült. A London Pubban, Oslo LMBTQ+ szcénájának központjában történt lövöldözés elkövetőjének tárgyalása kedden kezdődött meg Norvégiában.

Zaniar Matapour, a 44 éves, iráni születésű norvég állampolgár ártatlannak vallotta magát a tárgyalás kezdetekor. A rendőrség korábban úgy jellemezte a férfit, mint egy radikalizálódott muszlim, aki korábban mentális betegségekkel küzdött – most pedig súlyos terrorcselekmény és gyilkosság elkövetésének vádjával áll bíróság elé. Soron kívül Újabb veszély fenyegeti az androidos felhasználókat

Noha a férfit a támadás után néhány perccel a helyszín közelében lévő ünneplők elfogták, a rendőrségi kihallgatások során nem volt hajlandó beszélni a történtekről. A Reuters jelentése szerint ügyvédje kedden a bíróságon jelezte, hogy Matapour nem hajlandó tanúskodni a tárgyaláson.

A vádak alapján Matapour helyi idő szerint hajnali 1 óra 13 perckor kezdett lövöldözni, mintegy 50 perccel azután, hogy hűséget esküdött az Iszlám Állam militáns csoportnak. A vád szerint két fegyverrel lőtt a helyszíneken belül és kívül tartózkodó emberekre, köztük olyanokra is, akik megpróbáltak elbújni vagy elmenekülni.

Amennyiben bűnösnek találják, úgy akár 30 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Emellett határozatlan időre is őrizetbe vehetik, ha úgy ítélik meg, hogy továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Ugyanakkor a bíróságnak azt is meg kell állapítania, hogy a támadás idején beszámítható volt-e, így egyelőre nem tudni, milyen ítéletre lehet számítani.

Már 3-0-ra vezetett az Arsenal, amikor jött a gond

Az Arsenal 3-0-ra is vezetett a Tottenham ellen, de messze nem ez lett a végeredmény angol bajnokság hétvégi fordulójában.