A koronavírusban elhunytak 78,7 százaléka nem volt beoltva Horvátországban

Fotó: Unsplash/Mika Baumeister
not image

Borbély Fanni

2021. október 22. - 13:42

A horvát járványügyi adatok alapján a koronavírusban elhunytak 78,7 százaléka nem volt beoltva a vírus ellen, és csak a teljes lakosság 55 százaléka vette fel mindkét adag oltóanyagot.

A koronavírus elleni vakcina nem tökéletesen hatékony, és tudjuk, hogy nem véd 100 százalékosan a fertőzéstől, a súlyos betegségektől vagy a haláltól. Nem az élet elixírje, de annyi biztos, hogy oltással sokkal kisebb a súlyos megbetegedés kockázata.

A Jutarnji list korábbi cikke, ahol azt írták, a betegek egynegyedét oltották be, nyilván téves következtetésre késztette az olvasók egy részét, és felszította a vitát a közösségi oldalakon.

A lap azonban épp az ellenkezőjét akarta elérni, ugyanis az, hogy a betegek 78 százalékát nem oltották be, azt jelenti, hogy a vakcina nagyon hatékony, így a “minek oltassuk be magunkat, ha úgyis megfertőződünk” tézis nem állja meg a helyét.

Az sem újdonság, hogy a vakcina hatékonysága idővel csökken, és hogy az ellenanyagszint emeléséhez szükségünk lehet egy emlékeztető oltásra is, bár a nemzetközi álláspontok szerint egyelőre csak a legveszélyeztetettebbek számára szükséges a harmadik oltás.