Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Várható olajhiányra figyelmeztet a világ legnagyobb olajvállalata

TÉMÁK:
#Gazdaság
Fotó: Aramco
Közel-Kelet

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A világ legnagyobb olajvállalatának vezetője, Amin Nasser attól tart, hogy a globális kőolajkészletek hamarosan kiapadhatnak.

A szaúdi Aramco vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt visszaeső kínai gazdaság és a többé-kevésbé még kilábaló félben lévő légiközlekedési ágazat viszonylag alacsonyan tartotta a kőolaj iránti keresletet, ám mindez hamarosan megváltozhat.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

A világ kőolajkészletének mintegy 10%-át kitermelő Aramco vezérigazgatója szerint a nyersolaj esetében adott egy bizonyos szintű tartalék kapacitás, ami rövidtávon kiküszöbölheti a fennakadásokat, ám közép és hosszútávon viszont már gondok adódhatnak, ugyanis a tartalékkapacitás felszabadítása után nem lesznek képesek enyhíteni az esetleges fennakadásokat.

Amin Nasser szerint az Aramco jelenleg napi 12 millió hordó nyersolaj kitermelésére képes, a cél pedig az, hogy ezt egymillióval növelni tudják, ám meglátása szerint mindez biztosan nem lesz elegendő ahhoz, hogy a növekvő kereslet fennakadások nélkül kielégíthető legyen.

A vezérigazgató úgy látja, fontos lenne, hogy máshol is gondolkodjanak olyan befektetésekben, amik hasznosak lehetnek a probléma megoldása szempontjából, majd szemléltette is, hogy hamarosan milyen gondokkal kell szembenéznie a világnak.

“Ma körülbelül 2 millió hordónyi szabad kapacitással rendelkezünk, ám vegyük figyelembe, hogy a légiközlekedési ipar a koronavírus-járvány előtti szinthez képest 1 millió hordóval kevesebbet használ, ami idővel további 1 millió hordónyi keresletet fog jelenteni, és akkor ott van még a kínai gazdaság várható fellendülése is, ami jelentősen növelni fogja a keresletet”, mondta a Nasser a CNBC-nek.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint 2023-ban napi 1.9 millió hordóval növekedhet a globális olajkereslet, amely így elérheti a napi 101.7 millió hordós rekordot.