Az emelkedő válási arányok miatt az ománi nők egyenlőséget követelnek

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 27. - 18:26

Egyre nő a válási arányok száma, emellett a javuló életkörülmények és lehetőségek következtében jobban megkérdőjelezik a nők az ománi hagyományokat, egyenlő partnerkapcsolatokat követelve.

Ománban 2021-ben több mint 3800 válást nyújtottak be, ami 12%-os emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest, ezeket pedig 67%-ban nők kezdeményezték, ez pedig azt jelenti, hogy Ománban most több nő kéri a válást, mint 10 évvel ezelőtt.

A jobb oktatási körülmények és munkalehetőségek nyomán az ománi nők most minden korábbinál jobban megkérdőjelezik a hagyományaikat és a házasságot, egyenlő élettársi kapcsolatot követelve.

A 36 éves Fatma al-Hammadi vezető beosztású bankárként dolgozik, aki tavaly októberben vált el 8 év házasság után, mivel számára a házasságnak korlátozott értéke van, ha a férj az élet minden apró területét irányítja és semmilyen beleszólást nem enged a döntésekbe.

Ezzel egyáltalán nincs egyedül, mivel a nők egyre inkább átértékelik a házasélettel kapcsolatos helyzetüket, a házassági tanácsadók szerint Ománban már 10-ből 7 házassági tanácsadáson olyan művelt és jól kereső nők vesznek részt, akik több beleszólást szeretnének az életükbe, a legtöbben pedig már a tanácsadás előtt eldöntik, hogy válni fognak – írta az Al Jazeera

Azonban néhány ománi férfi továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a házasságnak az egyenlő partnerségen kellene alapulnia. “Miért legyen egyenlő partnerség? Egy férfi nem férfi, ha hagyja, hogy a felesége irányítsa őt, mivel a házasság nem egy üzleti szerződés, ahol a nők úgy irányítanak, ahogy csak akarják” – mondta Tarek al-Ismaili, aki 44 éve házas.

Sorra bocsátja el az amerikai haderő az oltatlan katonákat

Viszont ezzel nem minden férfi ért egyet, különösen a fiatalabb generáció tagjai vélekednek úgy, hogy a nők irányítása egyáltalán nem része az ománi hagyományoknak, egy a férjeknek több beleszólást kellene adniuk a feleségeiknek. „Végül is a házasság egy közös élet, nemcsak a gyerekeken és a házon, hanem az érzelmeken is osztozunk. Ha már házas vagyok, szeretném, ha a feleségem a társam is lenne, és nemcsak a feleségem”- mondta Salim al-Habsi, egy 25 éves informatikai mérnök.