Sorra bocsátja el az amerikai haderő az oltatlan katonákat

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 27. - 08:46

Eddig összesen 45 tengerészt, 334 tengerészgyalogost és 111 légierőhöz tartozó katonát bocsátottak el.

Az amerikai haditengerészet újabb 23 aktív szolgálatot teljesítő tengerészt bocsátott el, mert nem voltak hajlandók felvenni a koronavírus elleni oltást, emellett 22 belépő tengerésznek is távoznia kellett, még az első 180 napos szolgálati idő letöltése előtt, így a leszerelt tengerészek száma 45-re emelkedett.

Az aktív szolgálatot teljesítő haditengerészek és tengerészgyalogosok számára a Pentagon előírta, hogy november 28-ig az összes oltást fel kellett venniük, a tartalékosokra is ez vonatkozik, december 28-ai határidővel, a jelentések szerint azonban több ezer tengerész nem tartotta be a határidőket.

Úgy tudni, hogy a héten még 5000 aktív szolgálatot teljesítő tengerész és közel 3000 tartalékos tengerész nem volt beoltva. A jelentések szerint 10 állandó orvosi mentességet, 266 ideiglenes orvosi mentességet és 83 egyéb mentességet adott meg az amerikai haditengerészet, azonban a 4000 vallási mentességi kérelem közül egyet sem hagytak jóvá – írja az RT

Az amerikai tengerészgyalogság 334 személyt bocsátott el, míg a légierő eddig 111-et. A szárazföldi hadsereg az egyetlen olyan amerikai haderőnem, amelytől senkinek nem kellett távoznia azért, mert nem volt hajlandó beoltatni magát. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Joe Biden elnök azzal érvelt, hogy a hadseregben szolgálók kötelező oltása „készenléti” kérdés, és többször fenyegették meg a nem teljesítő katonákat büntetéssel.

Maga Austin, aki háromszorosan is beoltatta magát, ebben a hónapban pozitív lett koronavírusra, akárcsak a vezérkari főnökök egyesített bizottságának háromszoros oltással rendelkező elnöke, Mark Milley tábornok, akik mindketten enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést.