Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Komoly gondot okoz az amerikai börtönökben a transzneműek elhelyezése

Az Egyesült Államok egyik büntetés-végrehajtási intézete az Indiana állambeli Terre Haute nevû városban 2020. július 14-én, ahol ezen a napon végrehajtották a 17 év utáni elsõ szövetségi halálbüntetést. Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért - egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért - elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki. William Barr igazságügyi miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását, amelyeket a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le. MTI/EPA/Tannen Maury
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 11. - 22:27

Egy nemrégiben elfogadott törvény értelmében az Egyesült Államokban lehetővé tették, hogy nem a biológiai neme, hanem a társadalmi neme alapján kerüljön valaki börtönbe.

Ezt a szabályt pedig néhányan komolyan kihasználják, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben is folytatni tudják a bűncselekményeiket. Amennyiben ugyanis deklarálja valaki, hogy férfiként nőnek azonosítja magát, akkor női börtönbe is kerülhet.

A Hirado.hu beszámolója szerint pedig legalább egy alkalommal előfordult már, hogy az egyik kaliforniai börtönben teherbe ejtettek egy nőt, akit egy nőként azonosuló rabbal tettek egy cellába – ezt hét különböző ember is megerősítette.

Az a probléma ugyanis, hogy ezek a bűnözők hiába azonosítják magukat transznemű nőként, sokan inkább szexuális ragadozóként viselkednek, ráadásul a hatályos törvények miatt nem tagadhatják meg tőlük azt, hogy női börtönbe kerüljenek, ha nőként azonosítják magukat.

Ráadásul a törvények alapján alapos vizsgálatnak sem kell kitenni az érintett biológiai férfit, nagyjából csak annyira van szükség, hogy deklarálják a nőnek való önazonosulást. Így fordulhat elő, hogy egy cellába és egy részlegbe kerül egy férfi és egy nő a börtönben.

A Los Angeles Times beszámolója szerint ráadásul a törvény hatályba lépése óta körülbelül 300 áthelyezési kérelem érkezett, amelyek közül egyet sem utasítottak el. Így pedig előfordulhat, hogy akár nemi erőszaktevők, akik utána nőként azonosítják magukat, nőkkel kerülnek egy börtönbe.

Ez pedig hatalmas problémát jelent a szexuális kisebbségek és az LMBTQ-közösség egyenjogúsítása terén, ugyanis vannak ilyen rosszindulatú személyek, akik a törvényeket kihasználva szégyent hoznak a valóban identitásproblémákkal küzdő emberekre és bemocskolják a közösség hírnevét.

Holott a transznemű közösség így is számos problémával küzd, ami az elfogadást illeti, ráadásul kiemelkedően magas, mintegy 40 százalékos az öngyilkossági ráta ebben a közösségben. Az egyenjogúsításuk és a diszkrimináció felszámolása kiemelt feladat lenne, ám ezek az aktorok megnehezítik ezt a küzdelmet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.