Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

Újra képes járni egy lebénult férfi, miután agy- és gerincimplantátumot kapott

Fotó: Unsplash/Hans Moerman
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss kutatásban tárták fel, hogy egy különleges orvosi eszköz hogyan segített egy lebénult férfinak több mint egy évtizeddel sérülése után abban, hogy újra járhasson.

A CNN jelentése szerint Dr. Grégoire Courtine és kollégái a lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézetből kifejlesztettek és beültettek neki egy „agy-gerinc interfészt”, ami közvetlen neurológiai kapcsolatot teremt az agy és a gerincvelő között.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A Nature folyóirat hasábjain szerdán közzétett kutatásból az is kiderült, hogy az agyba ültetett implantátumok nyomon követik a mozgási szándékokat, melyeket vezeték nélkül továbbítanak egy olyan feldolgozóegységhez, amit az ember külsőleg visel, épp úgy, mint egy hátizsákot. A szándékok aztán parancsokká alakulnak, melyeket a feldolgozó egység a második implantátumon keresztül visszaküld az izmok stimulálására.

A 40 éves holland Gert-Jan Oskam több mint 10 évvel ezelőtt szenvedett súlyos motorbalesetet Kínában, melynek következtében lebénult: a lábai, karjai, valamint a törzse is komolyan károsodott. Oskam egy e heti sajtótájékoztatón megosztotta:

„Az volt a vágyam, hogy újra járhassak, és hittem benne, hogy ez lehetséges. Sok mindent kipróbáltam korábban, és most meg kell tanulnom, hogyan tudok újra normálisan, természetes módon járni, mert így működik a rendszer.”

Azt is elárulta, hogy napszaktól függően már 100 méter is képes önállóan sétálni, sőt, néhány percig képes kezei használata nélkül is egy helyben állni. Elmondása szerint ez mindennapi életében is kifejezetten hasznos, hiszen legutóbb festeni szeretett volna, ám nem volt senki a közelben, aki segített volna neki, így ő maga állt fel, és megcsinálta.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a célzott elektromos impulzusok képesek stimulálni a láb járáshoz szükséges területeit, ez az új technológia azonban simább mozgást és jobb alkalmazkodást tesz lehetővé a változó terepviszonyokhoz, kutatók szerint ugyanis újra összekapcsolja a központi idegrendszer két olyan régióját, ami a gerincvelő sérülése miatt megszakadt.