Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Tüntetők fütyülték ki beszéde után III. Károly királyt

A király ismertette a brit miniszterelnök programját is az következő évre.

Fotó: MTI/AP pool/Kirsty Wigglesworth
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sky News jelentése szerint III. Károly királyt kifütyülték a tüntetők, amikor elhagyta a parlamentet, miután ismertette Rishi Sunak politikai programját a következő évre. Az első királyi beszéd középpontjában az ország legsúlyosabb bűnözőire kiszabott szigorúbb büntetések és a dohányzás elleni fellépés állt.

A brit uralkodó meglepően személyes hangot ütött meg beszéde elején, hiszen azzal kezdte, hogy elismerte „szeretett édesanyja, a néhai királynő” „az ország iránti szolgálatát és az odaadás örökségét”. Ezt követően felolvasta Rishi Sunak miniszterelnök jövő évi programját. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Elmondta, további intézkedéseket vezetnének be annak érdekében, hogy a rendőrségnek több hatáskört adjanak „az új és összetett bűncselekmények” és a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére, s bár kihangsúlyozta a bűnözést, a beszédben említést sem tett a közelmúltban az Egyesült Királyságban zajló palesztinbarát tüntetésekről, melyeket egyes politikusok „gyűlölet vezérelte” megmozdulásokként ítéltek el.

A beszédet megelőzően a parlament előtt monarchiaellenes tüntetők gyűltek össze plakátokkal, melyeken az a szöveg állt: „Nem az én királyom!”. Amint III. Károly király a parlamentből a Buckingham-palotába távozott a beszéd után, hallani lehetett, ahogy kifütyülik az összegyűlt tüntetők.

Beszédében a király megismételte a miniszterelnök legfontosabb ígéretét, miszerint csökkenteni fogja az inflációt, mely jelenleg 6,7 százalékon áll, s kijelentette, a kormány támogatni fogja a Bank of Englandet „e cél elérésében” azáltal, hogy „felelős döntéseket hoz a kiadásokról és a hitelfelvételről”.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.