Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Több száz régészeti leletre bukkantak két spanyolországi lakóházban

Fotó: Unsplash/Domenico Baiano A kép illusztráció.
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két férfi tett bejelentést a rendőrségen a gyűjteményről, akik ellen nyomozás indult, miután a két lakóházban több száz régészeti leletet találtak, köztük olyanokat is, melyek akár 5000 évesek is lehetnek.

A Guardian jelentése szerint két férfi ellen nyomoz a spanyol rendőrség, miután két spanyolországi lakóházban több száz régészeti leletet, köztük akár 5000 éves csontdarabokat is felfedeztek a hatóságok Alicante tartományban.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

A nyomozás még tavaly novemberben kezdődött, miután a rendőrség egy fülest kapott arról, hogy egy Gata de Gorgos nevű apró faluban van egy ház, ahol állítólag ősi csontvázmaradványok találhatók. A rajtaütés során megerősítésre kerültek az értesülések, s olyan csontdarabokat is felfedeztek melyek egy helyi régész szerint akár 5000 évesek is lehetnek.

Mivel azonban a gyűjtésről semminemű hivatalos dokumentációt nem találtak, a helyi tisztviselők illegálisnak minősítették azt. Ennek hatására a gyanúsított együttműködést tanúsított a rendőrséggel, majd egy másik, a közeli Dénia városában található ház felé irányította őket.

A rendőrség a lakóház átkutatása során további 350 régészeti leletre bukkant, a bronzkori malmoktól kezdve a római szövőszék darabjain át a föníciai amforákig, s közel 200 csontdarabot is találtak. A rendőrség pénteken bejelentette, a lelet “Alicante tartomány egyik legnagyobb illegális magángyűjteménye”.

Az egyik házban lakó megosztotta a rendőrséggel, a tárgyakat egy rokona halála után örökölte, ám hivatalos dokumentummal nem rendelkezett, mely igazolta volna az értéktárgyak birtoklását, a hatóságok pedig megjegyezték, nem is tett semmit annak érdekében, hogy legalizálja azok birtoklását.