Clouds
21 Budapest
Dollár
354,72 Ft
Euró
386,25 Ft
Font
432,95 Ft
Bitcoin
23,570 $

Tiniknél tartott házkutatást a rendőrség bombafenyegetés és a KRÉTA feltörése miatt

Fotó: Illusztráció | Twenty20
Bűnügy

Bense Róbert

Szerkesztő

Az eset még szeptember közepén történt, a nyomozás most jutott el a házkutatásig, az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki.

Felhasználóneveket és jelszavakat lopott az a 13 és 15 éves diák, akik később adatokat töltöttek le, valamint több munkaállomást is vírusokkal fertőztek meg. A feljelentés hetekkel később történt meg, a héten házkutatást tartottak a diákoknál, több bűncselekményre is fény derült.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást, a házkutatás során adathordozókat és számítógépeket foglaltak le.

A 15 éves tanulót a hatóságok gyanúsítottként hallgatták ki, 13 éves társát ugyanakkor életkora miatt nem vonhatják felelősségre, tanúkihallgatására pedig később kerül majd sor – számolt be róla a police.hu.

A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, magyarázattal viszont nem szolgált. Szabadlábon védekezhet, azonban a KRÉTA feltörése mellett zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is felelnie kell.

A fiatalok ugyanis összefüggésbe hozhatók iskolai bombafenyegetések miatt, valamint az idősebb diák egy társát is megfenyegette, miután feltörte a levelezőrendszerét. A gyanú szerint pénzt követelt tőle, és kirúgatásával zsarolta meg.