Két legnagyobb környezeti problémánk a több tonna használhatatlan műanyaghulladék, valamint a több tonna szén-dioxid, amely káros gázok kibocsátásával kerül a légkörbe – egy új eljárás az előbbit használja fel az utóbbi megkötésére.
Az európai normákhoz igazodva eltűntek a műanyag szívószálak és evőeszközök az éttermekből és kávézókból, melynek következtében nem várt áremelkedés tapasztalható a mindennapokban.
Az egyszer használatos műanyag termékek betiltásával egyidőben új szatyrokat vezetett be a Tesco Magyarországon.
Kutatók bebizonyították, hogy a műanyag flakonokban megvásárolható vizek sokkal nagyobb terhet rónak a környezetre, mint a csapból kiengedhető, normál ivóvíz.
Miközben hulladékhegyek és műanyagdombok emelkednek a horizont fölé, és nem tudjuk, mi legyen velük, egy kutatócsapat elhatározta, megoldja a problémát.
Nemzetközileg elismert szakértőkből álló kutatócsoport megkísérelte a lehetetlent, és megkongatták az utolsó utáni vészharangokat annak érdekében, hogy feleszméljenek az országok kormányai, és megállítsák a szennyezés súlyosbodását.
Budapesten a 90-es évek elején kísérleti jelleggel kezdődött el a szelektív gyűjtés. A Wekerle telepen és a Rózsadombon helyeztek el szelektív gyűjtésre szolgáló 1100 literes konténereket. A 90-es évek közepén pedig elemgyűjtő edényeket helyeztek ki iskolákba és intézményekbe. Több éves előkészítés után 2002-ben a Fővárosi Közgyűlésben döntés született arról, hogy Budapest egész területére kiterjesztik a szelektívgyűjtő szigeteket.
Komoly áttörést értek el a veszélyes műanyagszemét semlegesítésére irányuló kutatások terén, kiderült ugyanis, hogy a tehenek gyomrában található mikroorganizmusok segítségével hasznosítani lehet ezeket a káros anyagokat.
Az elmúlt években a dán játékgyártó komoly lépéseket tett afelé, hogy zöldebbé tegye kockáinak előállítását.
A zürichi műegyetem által végzett vizsgálat során azonosított anyagok közül 4100 esetében hiányzik a veszélyességi besorolás.
Miközben világszerte egyre nagyobb gondot jelent a műanyaghulladékok tárolása és újrahasznosítása, kutatók megalkottak egy korszakalkotó eljárást, mely során baktériumokkal vanillinné alakíthatóak a flakonok.