Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,786 $

Újonnan felfedezett enzimmel egyszerű molekulává alakítható a műanyaghulladék

Az elmúlt öt évben komoly tudományos áttörésekkel demonstrálták tudósok, miként lehet enzimekkel lebontani a környezetre rendkívül veszélyes műanyagokat – ezúttal is egy ehhez a folyamathoz köthető eljárással rukkoltak elő.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A műanyaghulladék körforgásos gazdaságára törekedve felfedeztek egy új enzimet, amely tovább bontja a folyamat során visszamaradó egyik kulcsfontosságú műanyag-építőelemet, valamint egyszerű molekulákat hagy maga után, amelyek új termékekben újból felhasználhatók.

2016-ban japán tudósok felfedeztek egy baktériumot, amely gyakorlatilag képes felfalni a PET műanyagot, ezáltal enzimek segítségével hetek alatt képes maradéktalanul lebontani a környezetre nézve káros molekulákat.

A Portsmouthi Egyetem kutatóinak sikerült ennek az enzimnek egy jobb teljesítményű, PETase nevű változatát megalkotniuk, és 2020-ban egy másik, MHETase nevű enzimmel kombinálva egy olyan szuperenzimet alkottak, amely hatszoros sebességgel emészti meg a PET műanyagokat.

A folyamat során a PET két kémiai építőeleme, az etilénglikol (EF) és a TPA marad meg, melyek azon túl, hogy egészségügyi szempontból rendkívül veszélyesek, lényegében lebonthatatlanok természetes metódusok útján, ám semlegesítésüket mégis sikerrel megoldották.

A csapat korábbi felfedezései úgy jöttek létre, hogy ezeket az enzimeket az Egyesült Királyságban található Diamond Light Source Facility-ben tanulmányozták, ahol erős röntgensugarakkal bombázták őket. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

Az eredmény egy ultranagy felbontású modell lett, amely feltárta az enzimben lévő egyes atomokat, és megmutatta, hogyan látja el TPA-fogyasztó feladatát. Korábbi munkájukhoz hasonlóan a mostani is hihetetlen részletességű tervrajzot kínál tudósok számára az enzim még hatékonyabb változatainak megalkotásához.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.

Nagy rangadót rendeznek vasárnap délután az Európa-bajnokságon

Azok, akik egy igazán jó mérkőzésre vágynak, semmiképpen nem hagyják ki a Lengyelország-Hollandia mérkőzést az Európa-bajnokságon.